Çok Partili Dönemde Hatay (Cemali Sultanoğlu)

Çok Partili Dönemde Hatay Cemali Sultanoğlu KİTAPYURDU DOĞRUDAN YAYINCILIK (KDY)
Hatay, tarihin en eski çağlarından bugüne kadar, en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve her çağda dikkatleri üzerine çekmiş bir kenttir. Kentin coğrafi konumu, Anadolu ve Ortadoğu coğrafyaları arasında bir köprü oluşu ve çok dinli sosyal yapısının bunda etkisi büyüktür.
Hatay kenti, Türkiye’nin üstün çabalarının ve diplomatik başarılarının neticesinde 1938 yılında bağımsızlığını kazanmış ve ertesi yıl da Türkiye’ye iltihak etmiştir. Henüz bağımsız bir devlet olduğu dönemde Türkiye ile uyum yasalarını kendi meclisinde yürürlüğe koyarak oluşturulan altyapının ardından iltihak süreci sonrası uyum sorunu yaşamamıştır. Türkiye’nin II. Dünya Savaşı sürecine ve demokratikleşme adımlarına kendi dinamikleriyle dahil olmuştur. Bu çalışmada tüm bu süreçler 1939-1960 arası genel ve yerel seçimler, sosyal hayatta yaşanan olaylar ve siyasi süreçler incelenmiştir. Bu bağlamda, dönem hakkında bilgi ve ilgisi olanlarla görüşülmüş, TBMM kayıtları, dönem yerel ve ulusal gazeteleri ve arşiv belgeleri incelenmiştir. Dönem olaylarının Hatay’a yansımaları yorumlanmıştır.
I. bölümde Türkiye’deki çok partili hayata geçiş denemeleri ve süreçleri; II. bölümde Hatay Mücadelesinin kısa bir özeti; III. bölümde 1939-1950 dönemi siyasi ve sosyal olaylar ve IV. bölümde de 1950-1960 arası siyasi ve sosyal olaylar dikkatle ve detaylıca incelenmiştir.

Yayın Tarihi:21.08.2023
ISBN:9789754494631
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:154
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13 x 19.5 cm