Kıbrıs Miskinhanesi – Cüzzam ve Kıbrıs 1830-2001 (Nazım Beratlı)

Kıbrıs Miskinhanesi Cüzzam ve Kıbrıs 1830-2001 Nazım Beratlı KALKEDON YAYINLARI
Okuru, geniş tıbbi bilgi ile sıkmak istemediğimden, hastalığın kendinden çok, etkilerini ele almaya çalıştım bu kitapçıkta.
Bugün artık tedavisi bulunduktan sonra eski korkunçluğunu yitirmiş olan Lepra, ya da Türkçe adı ile Cüzzam veya aslında halk diliyle Miskinlik Hastalığı, çok eski çağlardan beri bilinen, deyim yerinde ise “nalet” bir hastalık. Okudukça göreceğiniz gibi, adamızın da çok eski bir derdi. Ne var ki Kıbrıs belki de ciddi boyutta bu hastalıktan muzdarip olduğu halde, bu illetten ilk kurtulan ülkeler arasında bulunuyor. Bunda, Cüzzam’a karşı mücadelenin, ta Osmanlı döneminde başlamasının önemli rolü olduğu kadar, İngiliz döneminde zamanına göre çağdaş bir mücadele anlayışının uygulanmasının da büyük rolü var.
Öte yandan, bence ilginç olan bir başka husus, kitapta da görüleceği gibi, bütün dinlerin, Lepra’ya bir tür özel önem atfetmesinden dolayı olsa gerek, Kıbrıs’ta bir Cüzzam Çiftliği kurulması konusunda, adanın Müslüman ve Hristiyan Evkaflarının, işbirliği yapması! Araziyi Müslüman Evkafı veriyor, masrafları ise Kilise karşılıyor! Hükümet de ayrıca katkıda bulunuyor.

Dr. Nazım Beratlı

Yayın Tarihi:03.01.2013
ISBN:9786054511716
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:108
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13.5 x 21 cm