Türk Gelenekçi Köktenciliği (Refik Ergin)

Türk Gelenekçi Köktenciliği Refik Ergin KİTAPYURDU DOĞRUDAN YAYINCILIK (KDY)
Kadızadeliler Hareketi, Osmanlı dünyasında ve tarihinde ortaya çıkmış en önemli düşünsel, dini ve sosyal hareketlerden biridir. Neredeyse bir yüzyıl boyunca etkinliğini sürdürmüştür. Osmanlı toplumunda, dini ve düşünsel hayatında büyük etkiler yaratmıştır. Üzücü olan taraf ise bu hareketin oldukça ilgi görmesine, üzerinde birçok tez ve makale hazırlanmış olmasına rağmen hâlâ tam olarak ortaya çıkarılamaması ve anlaşılamamasıdır. Kadızade Mehmed Efendi ve Kadızadeliler birçok olaya ve karmaşaya neden oldukları için onlar hakkında pek fazla tarihi kayıt tutulmamıştır. Hiçbir Osmanlı tabakat kitabında Kadızade Mehmed Efendi’nin eserleri verilmemiştir.
Bu çalışmanın orijinalliği ise Kadızade Mehmed Efendi’nin kendi eserlerine başvurulmuş olması ve Kadızade Mehmed Efendi’nin düşüncelerinin kendi eserlerinden anlatılmış olmasıdır. İki yıl boyunca kütüphane katalogları taranmış ve yazmalar uzun uzun okunmuş, karşılaştırılmış ve içerik kritiği yapılmıştır. Kadızade Mehmed Efendi’ye ait on üç eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu eserlerden de on tanesi tarafımca Türkçeleştirilmiştir ve tüm bu eserler bu çalışmada kullanılmıştır.

Bu çalışmanın en önemli özelliği Kadızade Mehmed Efendi’nin görüşlerinin Gelenekçi Köktencilik olarak tanımlanması ve başlı başına bir düşünce akımı olarak ortaya koymasıdır. Böylece Türk tarihine ait önemli bir akım tanımlanmış ve bu akımın görüşleri ve özellikleri ortaya çıkarılmıştır.

Yayın Tarihi:04.05.2020
ISBN:9786257902670
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:184
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13 x 19.5 cm