Lucerna Klasik Filoloji Yazıları (Anonim )

Lucerna Klasik Filoloji Yazıları Anonim TB YAYINCILIK
* Baba Tanrı ile Oğul İsa arasındaki ilişkiyi hiyerarşik çerçevede açıklama girişimiyle tanınan ve Hıristiyan dünyada büyük tartışmalara yol açan Arius kimdir?

Önce İznik (Nikaeia) Konsili tarafından aforoz edilip sonra II. Genel Konstantinopolis Konsili tarafından sapkın damgası vurulan Arius sadece Hıristiyanlığı değil kimilerine göre İslamiyeti de derinden etkilemiştir. Yahya Al-Dimaşki gibi bir Hıristiyanlık eleştirmeni İslam’ın Arius’çu bir rahipten öğrenildiğini iddia edecek kadar ileri gitmiştir. Dinler tarihinde derin izler bırakan Arius’un hikayesi Turhan Kaçar’ın kaleminden “Bir Sapkın’ın Hikayesi” isimli makalede inceleniyor.

* Doğu Roma İmparatorluğu’nda M.S.V. yy’da güç mücadeleleri ve ihanetler… Isaura’lı Tarasicodissa adlı bir askerin Konstantinopolis tahtına İmparator Zeno olarak çıkması ve sonrasında yaşadıkları Sevim Ayteş Canavello ve Murat Özyıldırım’ın titizlikle hazırladığı ortak çalışmada anlatılıyor.

* Titus Pomponius Atticus; son nefesini verdiği ana kadar erdemli kalabilen gerçek bir Romalı; yaptığı sayısız iyilik ve en çalkantılı dönemlerde bile koruduğu tarafsızlığı ve saygınlığıyla örnek gösterilen bir kişilik. Cornelius Nepos’un “De Historicis Latinis” eserinde bu büyük Romalı hakkında yazdıkları Arif Yıldız’ın Latince’den yaptığı yetkin çeviriyle okuyucuya ulaşıyor.

* Kaynak ve bilgilerin son derece sınırlı olmasından dolayı yazımı son derece güç olan eskiçağ özyaşamöyküsü-enkomium türünde eser vermiş bir yazarı ve eserini anlatıyor Nazlı Berivan Ak. Kendini Yunanca şekliyle Iosephos olarak tanıtan Matthias oğlu, İbrani kökenli Kudüs’lü rahip ve ilk Yahudi-Roma savaşında Galile’de Romalılara karşı savaşmış bir komutan: Flavius Iosephus ve eseri Iosephou Bios. Gerçekten bir özyaşam öyküsü ile kendini tanıtmak mı yoksa sadece övünmek ve rakiplerini yermek mi istedi?

* Kartaca’nın büyük generali, Roma’nın bir dönemki en korkunç düşmanı Hannibal. Pek çok antikçağ yazarının eserlerine konu olmuş bu komutanı Erendiz Özbayoğlu iki Romalı’nın kaleminden çıkmış eserleri temel alarak anlatıyor. Cornelius Nepos’dan “Hannibal”; Plutarkhos’tan “Hannibal’in Ölümü” Özbayoğlu’nun titiz çevirileri ve detaylı anlatımıyla.

* Roma’nın İmparatoluk çağının başlangıcında yaşamış büyük ozanı Vergilius’un batı edebiyatını derinden etkilemiş eseri Aeneis Destanı’nın II. Ve III. Kitapları Lucerna’nın son yazısının konusunu oluşturuyor. Troia’dan adamları, küçük oğlu ve sırtında taşıdığı babasıyla “Yeni Troia Kenti”ni kurmak için ayrılan Aeneas’ın Kartaca’ya varışına kadar başından geçenleri bizzat kendi ağzından Kartaca Kraliçesi Dido’ya anlatışı, Cengiz Çevik’in yorum ve çevirileriyle.

Yayın Tarihi:01.09.2009
ISBN:9786055745035
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:80
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:21 x 29 cm