Falaşalarda dinî gelenek ve kimlik sorunu

Tez KünyeDurumu
Falaşalarda dinî gelenek ve kimlik sorunu / Religious tradition and identity issue in falashas
Yazar:NESLİHAN KURAN
Danışman: PROF. DR. BAKİ ADAM
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı / Dinler Tarihi Bilim Dalı
Konu:Din = Religion ; Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2022
321 s.
Kayıp Dan kabilesinin devamı olarak düşünülen Etiyopyalı Falaşaların geleneklerinin ve kimliklerinin incelendiği bu çalışmada Falaşaların, Orta Çağ’da Etiyopya’da meydana gelen siyasî ve dinî gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaya başladığı anlaşılmıştır. Yapılan DNA analizleri, Falaşaların Ortadoğu ile bağlantısı olmayan Yerli Agau halkından olduklarını göstermektedir. Yahudi ve Hristiyan bir geleneği birarada sürdüren Falaşaların Yahudiliğinin, anaakım yahudilikle doğrudan bir bağlantıda olmadığı tespit edilmiştir. Falaşaların kutsal kitap literatürünün de Yahudi kanonundan farklılık taşıdığı görülmüştür. Falaşa topluluğu nezdinde Etiyopya din tarihinin kökenlerine inilerek yapılan araştırmada; Falaşalardan çok daha eski olan ve bünyesinde birçok Yahudi unsur barındıran Etiyopya Ortodoks Hristiyanlığının bu unsurları nasıl elde etmiş olabileceği, Etiyopya geleneğine Yahudi etkinin ne şekilde yerleşmiş olabileceğinin olası durumları araştırılmış, tartışılmış ancak net bir sonuca ulaşılamamıştır.
In this study in which the traditions and identities of the Ethiopian Falashas who are thought to be the the descendants of the lost Dan tribe are examined it is understood that the Falashas began to emerge as a result of the political and religious developments that took place in Ethiopia in the Middle Ages. DNA analyzes show that the Falashas are from the indigenous Agau people, who are no connection with the Middle East. It has been determined that the Judaism of the Falashas who maintain a Jewish and Christian tradition together is has no direct connection with mainstream Judaism. In the research carried out by going down to the origins of Ethiopian religious history; The possible situations of how Ethiopian Orthodox Christianity which is much older than the Falashas and contains many Jewish elements could have acquired these elements and how the Jewish influence could have settled in the Ethiopian tradition has been researched and discussed, but no clear conclusion could be reached.

Download: Click here