Terör olaylarının Türk finansal piyasalarına etkisi: 07 Haziran 2015 – 01 Kasım 2015 dönemine ilişkin bir inceleme

Tez KünyeDurumu
Terör olaylarının Türk finansal piyasalarına etkisi: 07 Haziran 2015 – 01 Kasım 2015 dönemine ilişkin bir inceleme / Effect of terrorist events on Turkish financial markets: A review regarding the period of June 07, 2015 – November 01, 2015
Yazar:EMRE ÖRS
Danışman: PROF. DR. FARUK AŞICIOĞLU
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa / Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü / Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Konu:Maliye = Finance ; Sosyoloji = Sociology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
83 s.
Bu çalışmanın temel amacı, finansal piyasa-terörizm ilişkisini uzun dönemli olarak değil, ülkemiz için belirli bir zaman aralığında yoğun olarak yaşanan terör olaylarının Dolar, Avro ve altın endeksi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yürütülen bu araştırmada, 07 Haziran – 01 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleşen üç tane terör olayı derinlemesine incelenmiş ve bu olayların finansal piyasalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Terör olaylarının finansal piyasalar üzerindekileri etkilerinin ve bu iki kavramın birbirleri ile olan ilişkisel boyutunun kurulması noktasında araştırma tanıtıcı araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Çalışmamızda farklı terör örgütleri tarafından üstlenilen olaylar seçilmiş olup ayrıca farklı ülkelerde terör olaylarının finansal piyasaları ne derece etkilediği de ortaya konarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde incelenen 3 göstergeden terör eylemlerine yönelik en sert ve çabuk tepkinin Amerikan Doları tarafından verildiği, Avro’nun ise Amerikan Dolarına kıyasla görece daha stabil bir artış trendinde olduğu görülmektedir. Altın fiyatları incelendiğinde ise terör eylemlerinin gerçekleştiği tarihlerden sonraki dönemlerde günlük bazda tepkiler olduğu ancak sonrasında piyasanın stabilize olduğu görülmüştür. Bu çerçevede, yıllardır askeri ya da emniyet güçlerimize yapılan saldırıların bir nevi kanıksanmış olmasının da etkisiyle özellikle sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen terör olaylarının yoğunlaştığı dönemlerde Türk Lirası’nın dövize karşı değer kaybettiğini söylemek mümkündür. Ancak döviz kuru volatilitesinde, sadece terör eylemlerinin etkili bir unsur olduğu sonucuna varılmaması gerektiğinin altı çizilmeli ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülke statüsünde bir ülke olarak kırılgan piyasa yapısına sahip olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
The main purpose of this study is to reveal the effects of terrorist incidents, which are intensely experienced in a certain time period for our country, on the Dollar, Euro and gold index, not the long-term relationship between the financial market and terrorism. In this study, three terrorist incidents between the dates of 07 June – 01 November 2015 were discussed historically and it has been observed how the concepts of terrorism and financial markets are related to each other. In our study, the events undertaken by different terrorist organizations were selected, and comparisons were made by revealing the extent to which terrorist events in different countries affected the financial markets. As a result of the research, it is seen that the strongest and quickest response to terrorist acts is given by the Dollar exchange rate, and the Euro is in a relatively stable increase trend compared to the Dollar. When gold prices are analyzed, it is seen that there are reactions on a daily basis in the periods after the terrorist acts, but the market stabilizes afterwards. In this context, it is possible to say that the Turkish Lira depreciated against the foreign currency especially during the periods when terrorist attacks against civilians intensified due to the fact that the attacks on our military or security forces have been taken for granted for years. However, it should be underlined that it should not be concluded that terrorist acts are the only effective factor in exchange rate volatility, and it should not be forgotten that Turkey has a fragile market that can be severely affected by cyclical effects.

Download: Click here