Aysel Eyüboğlu. Anlaşmalı boşanma. Yüksek lisans tezi (1998)

Tez KünyeDurumu
Anlaşmalı boşanma / Divorce by mutual agrement
Yazar:AYSEL EYÜBOĞLU
Danışman: PROF. DR. ERHAN TÜRKER
Yer Bilgisi: Anadolu Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Konu:Hukuk = Law ; Sosyoloji = Sociology
Dizin:Aile hukuku = Family law ; Anlaşarak boşanma = Divorce by mutual agreement ; Boşanma = Divorce ; Medeni hukuk = Civil law
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
113 s.
Aile toplumun temel taşıdır. Bu nedenle dünya üzerindeki tüm toplumlar bu kurumun başlangıcından sona ermesine ilişkin hükümlerle birlikte, aileyi koruyucu önlemlere yer vermişlerdir. Bir ömür boyu sürmesi amacı ile kurulan evlilik birliğinin eşler arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların taraflar için katlanılmaz bir hal alması durumunda, evliliği sona erdiren bir neden olarak “boşanma” kavramı karşımıza çıkar. Türk hukukunda 743 Sayı ve 17.02.1926 tarihli Medeni Kanunda evlenme ve evlenmeyi sona erdiren diğer nedenlerden sonra 129-150. maddeler arasında boşanmaya ilişkin düzenlemeler yeralmaktadır. M.K. Zina, Canakast, Pek Fena Muamele, Terk, Yüz Kızartıcı Suç ve Haysiyetsiz Yaşantı, Akıl Hastalığı gibi objektif ve somut nedenler yanında eşlerin arasında bu nedenlerden hiçbirine bağlı olmadan ortaya çıkan geçimsizliği genel boşanma nedeni olarak düzenlemiştir. 04.05 1988 Tarih ve 3444 Sayılı yasa ile Medeni Kanun 134.madde de yapılan değişikliğe kadar geçimsizliğin boşanma nedeni olarak kabulü için evlilik birliğini eşler için çekilmez hale getirecek düzeyde şiddetliIV olması şartı aranmış, eşlerin anlaşarak boşanmalarına imkan verilmemiştir. 04.05.1988 Tarih ve 3444 Sayılı Yasa ile yapılan değişiklik sonrası ise 134/3.madde hükmünde eşlerin birlikte boşanmayı istemeleri veya birinin açtığı davayı kabulü evlilik birliğinin köklü sarsılmasının bir karinesi olarak kabulü ile Türk Hukukunda eşlerin karşılıklı rızaları ile anlaşarak boşanabilmeleri mümkün olmuştur.
The family is the foundation of society.Thus, societies all over the world attached importance to precautions protecting the family, along with the rules concerning the period from the beginning to the end of this establishment. When the marriage associaion, established with the aim to be contiuned lifelong, takes an unbearable state for both parts due to the conflict between them, we face the conceptof “divorce”as a reason terminanting the marriage. In the Civil Law dated 17.02.1926 with the number 743 of the Turkish Law, after the marriage and reasons that terminate the marriage, regulations concerning divorce take place in articles 129 through 150. The Civil Law, besides objective and concrete reasons such as adulrety, attempt to kill, extreme cruelty, relinquishment, indecnt crime, infamy and mental disease, has regulated discord between spouses that revealed independent from these reasons as a general divorce reason. According to the amendent in article 134 of the Civil Law 3444 dated 04.05.1988, in order for the discord to be accepted as a reason for divorce,the condition that it should be so strong to make the marriageVI association unbearable, was needed.There existed no possibility for the spouses to divorce in agreement. After the amendment by the law 3444 dated 04.05.1988, in article 134/3, the common wih of the spouses to divorce or the acceptence of theaction by one of the parts has been accepted as the presumption of the entirely disturbance of the marriage association. Thus in Turkish Law the divorce of the spouses in agreement has been accepted.

Download: Click here