Sabina Akbarova. Mevsimlik tarım işinde çalışan kadınların çalışma ve yaşam koşulları: Astara (Azerbaycan) ili örneği. Yüksek lisans tezi (2023)

Tez KünyeDurumu
Mevsimlik tarım işinde çalışan kadınların çalışma ve yaşam koşulları: Astara (Azerbaycan) ili örneği / Working and living conditions of women working in the seasonal agricultural work: The case of Astara (Azerbaijan)
Yazar:SABİNA AKBAROVA
Danışman: PROF. DR. SERAP SUĞUR
Yer Bilgisi: Anadolu Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
160 s.
Bu araştırma, mevsimlik tarım işinde kadın emeğinin nasıl konumlandığını ve çalışan kadınların çalışma koşulları ile yaşam deneyimlerini sosyolojik ve toplumsal cinsiyet bakış açısıyla ortaya koymayı amaçlamıştır. Söz konusu bu amaç doğrultusunda, çalışmada, Azerbaycan’da mevsimlik tarım işinde kadın emeğinin kullanımı ve bu süreçte kadın işçilerin karşılaştıkları sorunlar irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olarak durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Bu kapsamda, Azerbaycan’ın Astara ilinde maksimum çeşitlilik ve kartopu(zincir) örneklem seçim teknikleriyle seçilmiş 15 kadın ile görüşülerek yarı yapılandırılmış görüşme formu ve sosyolojik gözlem tekniği aracılığıyla veriler toplanmıştır. İnceleme dönemi Ağustos 2022-Eylül 2022 dönemidir. Alan araştırmasından elde edilen veriler ışığında dört ana başlıkta betimsel analiz yapılmıştır: mevsimlik tarım işçisi kadının çalışma koşulları, sağlık ve sigorta durumu, eğitime bakışı ve toplumsal konumu. Bu araştırmanın sonucu, mevsimlik tarım işçisi kadınların daha iyi işlerde çalışma fırsatlarına sahip olmadıklarını, hem hane içinde hem de tarımsal üretimde ağır çalışma ve yaşam koşulları altında düşük bir ücret ve gelirle yaşam mücadelesi verdiklerini ortaya koymuştur. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar her mevsim tarım işlerinde çalışıp gelir elde etmek için çabalamalarına rağmen daha az kazanmakta ve kazançları üzerinde söz hakları olmamaktadır. Bu bağlamda, bu araştırmada mevsimlik tarım işçiliğinde ücretli çalışmanın kadınların sosyal ve ekonomik konumlarında anlamlı bir dönüşüm yaratmadığı ve kadın emeğine gereken değerin verilmediği sonucuna varılmıştır.
This research aimed to reveal how women’s labor is positioned in seasonal agricultural work and to reveal the working conditions and life experiences of working women from a sociological and gender perspective. In line with this purpose, the use of women’s labor in seasonal agricultural work in Azerbaijan and the problems faced by women workers in this process are examined. The research was carried out with the case study pattern as a qualitative study. In this context, data were collected through a semi-structured interview form and sociological observation technique by interviewing 15 women selected with maximum diversity and snowball (chain) sampling techniques in Astara province of Azerbaijan. The review period is August 2022-September 2022. In the light of the data obtained from the field research, descriptive analysis was made under four main headings: working conditions, health and insurance status, view of education and social position of seasonal agricultural worker women. As a result of the research, it is concluded that women seasonal agricultural workers do not have the opportunity to work in better jobs and they struggle to survive with a low wage and income under heavy working and living conditions both within the household and in agricultural production. Although they work and strive to earn income in seasonal agricultural work every season, they earn less and have no say over their earnings. In this respect, it was concluded that paid work in seasonal agricultural work does not create a meaningful transformation in their social and economic position and that women’s labour is not valued properly.

Download: Click here