Bir Zamanlar Çapa Nöroloji ve Hekimlik Üstüne Notlar (Arif Çelebi)

Bir Zamanlar Çapa Nöroloji ve Hekimlik Üstüne Notlar Arif Çelebi YALÇIN YAYINLARI
Bazen bir kitap okursunuz, artan bir ilgiyle sizi bitmesini istemediğiniz son sayfaya kadar sürükler. Sizi bir hoşluk kuşatmıştır. Arkada kalmış hayatınızda, mazinizde bir an, iyiler arasında hatırlanacak bir pırıltı olmuştur artık o kitap. Zihninizde daha önceden yeni okumalara ilişkin bir program yapmış olduğunuz kitaba geçmek gelmez içinizden. Okuyup bitirdiğiniz o kitabın sizde bıraktığı doyurucu lezzeti yitirmek istemezsiniz. Doç. Dr. Arif Çelebi’nin “Bir Zamanlar Çapa Nöroloji” adını verdiği kitabın, yayına hazırlanmış bilgisayar çıktılarını okuyup bitirdiğimde bende böylesi bir duygu oluştu.

Salt hekimleri ilgilendiren yazılar değil bunlar. Yani bir tıp kitabı değil. Ve kaleme alınan yazılar yalnız kendisine de ait değil, çalışmasına başkalarını da dâhil etmiş yazar. Yazıcılar ve anlatıcılar arasında, herkesçe tanınmış ünlüler olduğu gibi, bilinirlikleri kendi sınır çizgileriyle belirlenmiş insanlar da var. Onlar da dâhil olmuşlar bu anılar bütününe. Ama tabii ki, asıl olarak ağırlık tıp insanlarında. O insanların bazı anılarının yazıyla tespiti, bir kâğıt üzerine çiziktirdikleri resimler, doğaçlama karalamalar, bazı fotoğraflar… Şiir de var “Bir Zamanlar Çapa Nöroloji”de.
Doç. Dr. Arif Çelebi, Çapa Nöroloji Kliniğinde, 1969–74 yılları arasında asistanlığı dönemindeki hocalarını, kliniğin genel havasını ve oradan ayrıldıktan sonra süren ilişkileri içinde gelişen anılarını anlatıyor. Tıp öğrenciliği sırasında Cerrahpaşa Nöroloji ve Psikiyatri Kliniği hocalarının dışında, tanıdığı bazı hocalarını da bu çalışmanın içine katıyor.
Hekimlik uygulaması ve yaşantısı ile ilgili bazı gözlem ve saptamalar da kitaba girmiş.
Çapa Nöroloji ve Psikiyatri’de çalışan veya oradan emekli olmuş bazı hocaların ve orada çalışmış bazı tıp mensuplarının klinik yaşantıları, anlatıları, portreleri ile kitap zenginleşmiş. Ayrıca, Türkiye’de psikiyatri ve nörolojinin kurulmasında adı geçen bazı tarihi hocaların da birkaç yazısı kitaba eklenmiş.
Özellikle “Ahmet Çalışkan’ın Şiirleri” ve “Ahmet Çalışkan İçin Yazılmış Şiirler” başlıklı yazılar kitaba ayrı bir boyut katmış. Doç. Dr. Arif Çelebi’nin konu başlıklarına yerleştirdiği, asistanlığı döneminde topladığı hekim arkadaşlarının doğaçlama çiziktirdikleri resimler ve kendisinin çektiği resimler de oldukça ilgi çekici.
Doç. Dr. Arif Çelebi’nin bazı kişisel anı, yaşantı ve düşünceleri… Kitabı yazma uğraşısının hikâyesi ve yazma eylemi üzerine düşündükleri… Kitap kolay okunuyor, okurunu yormuyor, zorlamıyor, okunan bir bölüm, diğer bölümlerin de okunma isteğini kamçılıyor.

“Bir Zamanlar Çapa Nöroloji” sadece hekimlerin değil, daha geniş bir okur kitlesinin ilgisini hak ediyor. Bu anıları okuyunuz, bu anılar, hekimlerin yanı sıra, asıl olarak insanı anlatıyor. Yanılmadığımı göreceksiniz…

Ahmet Aziz

Liste Fiyatı:30,00

Yayın Tarihi:09.09.2008
ISBN:9789754881066
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:384
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:13.5 x 19.5 cm