Gökay Yavrucuk. Türkiye’de İslam öncesi Türk tarihi araştırmaları: İdeoloji ile nesnellik arasında bir tarih yazımı. Yüksek lisans tezi (2016)

Tez KünyeDurumu
Türkiye’de İslam öncesi Türk tarihi araştırmaları: İdeoloji ile nesnellik arasında bir tarih yazımı / Pre-Islamic Turkish history in Turkey: A historiography between ideology and objectivity
Yazar:GÖKAY YAVRUCUK
Danışman: DOÇ. DR. RESUL AY
Yer Bilgisi: Kırıkkale Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History ; Türk İnkılap Tarihi = History of Turkish Revolution
Dizin:Cumhuriyet Dönemi = Republican Period ; Eski Türkler = Old Turks ; Milli kimlik = National identity ; Tarih araştırmaları = History research ; Türk kimliği = Turkish identity ; Türk tarihi = Turkish history ; Türkler = Turks ; İslamiyet öncesi = Before Islam
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
216 s.
Bu çalışmanın konusu Türkiye’de İslam öncesi Türk tarihi araştırmalarıdır. Bu çalışmalar 19. yüzyılın son çeyreğinde, milliyetçiliğin bir sonucu olarak ortaya çıktı ve başlangıcından günümüze kadar üç aşamadan geçti. İlk aşamada, yeterli eğitim almamış amatör tarihçilerin ilgisiyle teşekkül etmiş bir tarih yazımıyla karşılaşıyoruz. Türklerin kim oldukları ve nereden geldikleri araştırılıyordu. Bu, Türklükle yeniden tanışma çağıydı. Tanışma, 1930’larda yeni bir boyut kazandı. Bu kez Türklük, Türk Tarih Tezi aracılığıyla, cumhuriyetin ve Türk milli kimliğinin gerektirdiği şekilde yeniden tanımlandı. Türk Tarih Tezi, Batılı ırkçı tezlere karşı gelişen bir refleks biçimindeydi. Bununla beraber, rejimi ve kimliği güçlendirmenin biricik amacıyla hazırlanmıştı. İslam öncesi Türk tarihi araştırmaları son aşamada artık çağdaş ve akademik bir faaliyet halini aldı. 1935’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi kuruldu ve yurtdışından tarihçiler getirildi. Köprülü, Togan, Abdülkadir İnan ve Eberhard gibi önemli tarihçiler, akademik çalışmalarıyla akademik geleneğin kurucusu oldu. İlerleyen yıllarda akademik çalışmalar istikrarla ilerledi ve bu alanda bir Türk ekolü oluştu.Bu tez çalışmasının ilk hedefi Türk ekolünün oluşma sürecini anlamaktır. İkincisi Türk ekolünün kaynakları ve araştırdığı konuları nasıl ele aldığını açıklamaktır.
This thesis researches the studies of pre-Islamic Turkish history in Turkey. These studies emerged in the last quarter of the 19th century as a consequence of nationalism and have passed through three stages. In the first stage we meet a history writing formed by the interest of amateur or popular historians. In their studies the ethnic and geographical origins of the Turks were investigated. This was a re-acquainted age to meet Turkish identity. This acquaintance took on a new dimension in the 1930s. This time Turkishness was re-defined as the necessity of the new Republic and the Turkish national identity through the “Turkish History Thesis”. “Turkish History Thesis” was a reflexive reaction against the racist thesis of Europeans. At the same time, it was prepared by the aim of strengthening the new regime and identity. At last period, pre-Islamic Turkish history studies evolved into a form of more modern and academic activity. In 1935, DTCF (Ankara University, The Faculty of Language, History, and Geography) was founded and foreign historians were brought from abroad. Significant historians such as Köprülü, Togan, Abdülkadir İnan and Eberhard became the founders of academic tradition of this area in Turkey by their academic researches. In the forthcoming years, academic studies developed stably and in this field a kind of Turkish school appeared The first aim of this study is to understand how Turkish school appeared. Second one is to explain how Turkish school analyzed its sources and subjects.

Download: Click here