The Kurds of Northern Syria in western media: The BBC and VOA coverage (2014-2018)

Tez KünyeDurumu
The Kurds of Northern Syria in western media: The BBC and VOA coverage (2014-2018) / Batı medyasında Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler: BBC ve VOA yayını (2014-2018)
Yazar:RECEP TAYYİP TEKE
Danışman: PROF. DR. EBRU BOYAR
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Konu:Siyasal Bilimler = Political Science ; Tarih = History ; Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:BBC = BBC ; Kürtler = Kurdish ; Medya = Media ; PYD/YPG = PYD/YPG ; Suriye = Syria ; Uluslararası medya = International media ; VOA = VOA
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
225 s.
Bu çalışma Eylül 2014’ten Mart 2018’e kadar olan süreçte Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin Batı medyasında, özellikle de BBC ve Amerika’nın Sesi (VOA) yayın kuruluşlarında nasıl ele aldığını incelemiştir. Bunu yaparken, Suriye krizinin siyasi ve askeri bağlamının ve Batı’daki tarihsel Kürt temsilinin analizine özel bir önem verilmiştir. İslam Devleti’nin (İD) Batılı vatandaşlar için ciddi bir güvenlik tehdidi olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, Suriyeli Kürtler ve Suriye’deki cihatçı örgütlere karşı mücadele eden Kürt gruplar, kendilerini İD karşıtı savaşta kullanmak isteyen Batılı hükümetler için önemli aktörler haline geldi. Batılı medya kuruluşları Suriyeli Kürtlere, Batı nazarında artan ehemmiyetlerine koşut olarak medya platformlarında geniş bir şekilde yer verilmeye başladı. Bu çalışma Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin Batı medyası tarafından, Suriye’de faaliyet gösteren Kürt örgütlerin meşruiyetini artırmak ve Suriyeli Kürtlere uluslararası sempati ve destek kazandırmak maksadıyla olumlu bir şekilde ele alındığını ileri sürmektedir.
This study seeks to analyze the Western media coverage, the BBC and VOA in particular, of the Kurds of Northern Syria from September 2014 to March 2018. While doing so, a special emphasis is placed on the analysis of the political and military context of the Syrian crisis as well as the historical Kurdish representation in the West. With the emergence of the Islamic State (IS) as a serious security threat to Western citizens, Syrian Kurds and the Kurdish groups fighting against the jihadist organization in Syria have become important actors for Western governments who wanted to employ them in the anti-IS fight. In accordance with their growing profile in the West, Western media networks began to report on them extensively in their coverage. It is argued in this thesis that the Kurds of Northern Syria were covered by Western media in a positive light with the objective of promoting the legitimacy of the Kurdish organizations operating there and with the intention of garnering international support and sympathy for Syrian Kurds.

Download: Click here