Fatma Durmuş. Perslerde inanç kültürü ve mitolojik unsurlar. Yüksek lisans tezi (2018)

Tez KünyeDurumu
Perslerde inanç kültürü ve mitolojik unsurlar / Religion culture and mythological factors in Persians
Yazar:FATMA DURMUŞ
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARAGEÇİ
Yer Bilgisi: Kafkas Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Arkeoloji = Archeology ; Tarih = History
Dizin:Din = Religion ; Din kültürü = Religious culture ; Eski Çağ tarihi = Old Age history ; Mitoloji = Mitology ; Persler = Persians ; İnançlar = Beliefs
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
134 s.
İran coğrafyası asırlar boyu çeşitli milletlerin göç ve yerleşmelerine sahne olmuştur. Kimi kabileler bu coğrafyayı sadece Anadolu ve Mezopotamya’ya geçiş köprüsü olarak kullanırken bazıları da bu bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş ve burasını yurt edinmişlerdir. Büyük bir göç dalgasıyla gelen ve kendilerini Arya olarak adlandıran kabileler bugünkü İran coğrafyasına yerleşmiş ve burada çok büyük medeniyetler kurmuşlardır. M.Ö. IX. Yüzyıldan itibaren bugünkü İran coğrafyasında etkin bir şekilde tarih sahnesine çıkan Persler M.Ö. 559 tarihinde tahta çıkan Kyros’un önderliğinde M.Ö. 553 veya 550 yılında Medler’i yenilgiye uğratarak Anadolu, Orta Asya ve Balkanlarda önemli siyasal ve kültürel gelişmelere adım atacaklardır. Perslerin bu siyasal ve kültürel ilişkiler, Perslerin dinlerini dolayısıyla mitolijerini etkileyecektir. Bu çalışmamızda, Perslerin İran coğrafyasına gelmeden önceki yaşayış ve dini inançları ve İran coğrafyasına gelip yerleşmelerinden sonra inançlarında meydana gelen değişimler, Zerdüştlük’ün ortaya çıkması ve bu tarihsel süreçteki mitolojik unsurlar, Pers tanrı ve tanrıçaları hakkında bilgi vereceğiz.
Geography of Iran has witnessed immigrations and settlements of various Nations for centuries. While some tribes exploit the region only as a bridge to pass Anatolian and Mesopotamia, the others settle in the region permanently and embrace there as a homeland. The tribes, named themselves as Arya, arriving with a huge migration wave settle in the current region of Iran and establish gorgeous civilizations. From the 9th century BC Persians -emerging the scene of history effectively in the current region of Iran- defeat Medler in 553 and 550 BC under the leadership of Kyros – ascending the throne in 559 BC- and embark on significant cultural and political improvements in Anatolia, Central Asia, the Balkans. These cultural and political improvements will affect the religion and mythology of Persians. In this study, we will introduce the way of life and religion of Persians before arriving in Iran and the changes in the way of life and religion of Persians after arriving in Iran, emerging of Zoroastrianism, mythological components in this historical period and gods and goddess of Persians.

Download: Click here