Deniz Bayburt. Türk Tarihi’nde Süryaniler (1880-1938). Doktora tezi (2009)

Tez KünyeDurumu
Türk Tarihi’nde Süryaniler (1880-19389 / Syrians in The Turkish History (1880-1938)
Yazar:DENİZ BAYBURT
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Bölümü / Tarih Ana Bilim Dalı / Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Süryaniler = Syrians ; Türk tarihi = Turkish history ; Türkler = Turks
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2009
388 s.
Kökenleri eski Mezopotamya uygarlıklarına dayanan Süryaniler, Hıristiyanlığı kabul eden ilk kavimdir. Menşelerinin nerden geldiği tartışmalı olmakla birlikte Hıristiyanlığın kabulünden sonra putperest Aramilerden ayrılmak için Süryani tabirinin kullanıldığı, Süryanilerin Antakya Kilisesi bünyesinde toplandığı ve bu topluluğun etnik ve dini bir yapı arz ettiğini söylemek yanlış olmaz. İsa’nın tabiatıyla ilgili kristolojik tartışmaların şiddetlendiği dönemde ise Antakya Süryani Kilisesi’nde ayrılıklar meydana gelmiş ve bunun sonucu olarak da Süryani kökenli olmakla birlikte Hz İsa’nın tabiatı ile ilgili farklı görüşleri savunan gruplar ortaya çıkmıştır.Bizans İmparatorluğu döneminde büyük kıyımlar yaşayan Süryaniler, Osmanlı Devleti’nin yaşadıkları bölgeyi fethetmesiyle zimmî statüsünde hayatlarını devam ettirmişlerdir. Osmanlı Devleti’nin zayıfladığı dönemden itibaren ise Batılı devletlerin sömürgecilik politikalarına bağlı olarak bölgeye gönderilen misyonerlerin faaliyetleri sonucunda devlet aleyhine hareket etmeye başlamışlardır. Yakubiler olarak da adlandırılan Süryani Kadimlerden farklı olarak Nasturi Süryaniler, Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya ve İngiltere’nin küçük müttefiki sıfatıyla Osmanlı Devleti’ne karşı savaşmışlar fakat savaşın sonunda, Batılı devletler tarafından kendilerine vaat edilmiş olan Süryani devleti kurma sözü tutulmamıştır. Savaş esnasında hayatlarını kaybedenlerin yanı sıra savaş sonrasında yerleştirildikleri kamplarda ya da göç ettikleri yerlerde çok ağır şartlarda yaşamlarını sürdüren Süryanilerden çok sayıda kişi hayatını kaybetmiştir.Günümüzde ise savaşın bu ağır sonuçları, özellikle de 1960’lı yıllardan itibaren ülkemizden yurt dışına göç eden Süryaniler tarafından bir soykırım olarak nitelendirilmektedir. Ancak iddialar hiçbir bilimsel kaynağa dayandırılmadan yapılmaktadır.Batılı Devletlerin de Süryanileri destekler nitelikte faaliyetleri söz konusudur. Bugün özellikle İsveç, Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa ve Amerika’da yaşayan Süryani diasporası içerisinde 19. yüzyılda başlattıkları Asur kimliği yaratma çabasını devam ettiren Batılı devletler, mezhepsel farkları ortadan kaldırarak bütün Süryanileri Asur kimliği altında birleştirip, onlara bir millet olma şuuru kazandırmaya çalışmaktadırlar.Türkiye’de yaşayan ve Türkiye’ye geri dönmek isteyen Süryanilerin durumu ile ilgili olarak da söyleyebileceğimiz şey; vatanına ve devletine bağlı Süryani vatandaşlarımızın bu ülkenin zenginliklerinden oldukları gerçeğinin unutulmaması ve önyargılı davranışlardan kaçınılması gerektiğidir.
Syrians whose origins go to old Mesopotamia, is the first clan which embraced Christianity. As well as it is controversial where their origins come from, it wouldn?t be wrong to say that Syrian expression was used to separate them from idolater Aramean after embracing Christianity, Syrians assembled in the structure of Antakya Church and this assembly had an ethnic and religious form. In the period of Christological arguments related to nature of Chris became more violent; some disagreements aroused in Antakya Syrian Church and as a consequence of these disagreements some groups appeared which defends different opinions related to Chris?s nature as well as being Syrian origin.Syrians, who experienced great bloodbaths in Byzantium Empire Period, continued their lives in the status of zımmi when the land they were living was conquered by Ottoman Empire. Since the period Ottoman Empire weakened they started to act against the government in the consequence of activities of missionaries who was sent to the region depending on imperialist policies of Western Countries. Nestorian Syrians also named as Yakubis who were different from Syrian Anchients waged war against the Ottoman Empire in the capacity of small ally of Russia and England but at the end of the war the promise to establish a Syrian State was broken by western countries. Besides the ones who lost their lives during the war, many Syrians died who lived in bad conditions in the camps or the places they emigrated after war.In our present day heavy results of this war is described as genocide especially by Syrians who emigrated to abroad from our country since 1960?s. But these claims haven?t been based on any scientific resource.There are supporting activities of Western Countries for Syrians. Western Countries continuing their efforts to create Assyrian identity which they started in 19th century in Syrian Diaspora living especially in Sweden, Germany, Holland, Switzerland, France and America, try to make them get a consciousness of becoming a nation by abolishing denominational differences uniting all the Syrians under identity of Assyrian.The thing that we can say about the condition of the Syrians who live in Turkey and the ones who want to come back to Turkey is that the reality of our Syrian citizens who are loyal to homeland and state are richness of this country and the necessity of avoiding from prejudiced behaviors.

Download: Click here