Emre Kaytan. An investigation of water supply in Roman Ankara. Theses (2008)

Tez KünyeDurumu
An investigation of water supply in Roman Ankara / Roma Dönemi Ankara?sında su temini üzerine bir araştırma
Yazar:EMRE KAYTAN
Danışman: PROF. DR. SUNA GÜVEN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Mimarlık Bölümü / Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
Konu:Arkeoloji = Archeology ; Mimarlık = Architecture ; Tarih = History
Dizin:Ankara = Ankara ; Roma Dönemi = Roman Period ; Su temini sistemleri = Water supply systems
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2008
83 s.
Roma dönemi Ankara’sında iki hamamın bulunması, en azından bu hamamdakullanılmak üzere ciddi miktarda suya ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır.Fakat, suyun nasıl ve nereden temin edildiği konusu arkelojik ve tariselverilerin azlığı nedeniyle henüz açıklık kazanabilmiş değildir. Bu anlamda, butez şu ana kadar keşfedilmiş bütün arkeolojik veriler ile su temini üzerineyayımlanmış bütün bilgileri bir araya getirerek suyun Roma dönemiAnkara’sına nasıl ve nereden temin edildiğini araştırmaya çalışmaktadır. Bunaek olarak, bu tez coğrafik ve hidrolojik olarak Ankara çevresindeki mevcut sukaynaklarını gözden geçirmekte ve şehrin yakın tarihinde suyun nasıl teminedildiğini de analiz etmektedir, ki bunun özellikle arkeolojik verinin kıtolduğu durumlarda daha eski zamanlardaki su temin sistemine ait değerlibilgiler içerdiği düşünülmektedir.
The existence of two baths, if not more, in Roman Ankara reveals that aconsiderable amount of water was needed at least for the working of thesebaths. However, how and from where this water was supplied is not so clearbecause of the lack of both archaeological and historical evidence. In thisregard, by bringing together all the archaeological data so far discovered andthe available published information regarding the water supply scheme inorder to see all this data collectively in a single picture, this thesis tries toinvestigate how and from where the water was supplied to Roman Ankara. Inaddition, this thesis reviews the available water potential of Ankaraconsidering geography and hydrology of the site and also contains an analysisof how water was supplied in the more recent history of the city which isbelieved to contain invaluable information regarding the ancient water supplyscheme of the city especially when the archaeological data is very scarce.

Download: Click here