Müzehher Yamaç. Siyasal yaşamımız ve Namık Kemal. Doktora tezi (2000)

Tez KünyeDurumu
Siyasal yaşamımız ve Namık Kemal / Our political life and Namik Kemal
Yazar:MÜZEHHER YAMAÇ
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA TOKTAMIŞ ATEŞ
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı / Siyasi Tarih Bilim Dalı
Konu:Siyasal Bilimler = Political Science ; Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2000
436 s.
ÖZET 19.Yüzyıl, Batı dünyasındaki gelişmelerin Avrupa dışındaki ülkelere de yayıldığı bir dönemdir. Osmanlı Devleti’nin de bu gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmazdır. Modernleşme ve aydınlanma düşüncesi ile birlikte ortaya çıkan Batılılaşma düşüncesi, geleneksel değerlerin korunması açısından kaygılara yol açmıştır. Bu dönemin bir aydını ve Yeni Osmanlılar Cemiyeti’nin öne çıkan bir ismi olan Namık Kemal, sanatçı kimliğinin yanı sıra bir düşünce insanı olarak özgürlükçü ve muhalif bir tavırla geri kalmışlığın iktisadi, mali, siyasi, sosyal ve hukuki sebeplerini incelemiş, devletin içinde bulunduğu durumdan çıkması için çareler aramış, makalelerinde bir çok farklı konuda değerlendirmelerde bulunmuştur. Siyasal iktidara muhalefet ederken bir yandan da yeni bir siyasal teori ve felsefe ile meşrutiyet döneminin düşünsel temellerini oluşturmak çabasındadır. Dört yıl süren Avrupa deneyimi sırasında aldığı hukuk, siyaset ve İktisat desleri sayesinde geliştirmeye çalıştığı siyasi teoride, geleneksel İslam siyasal düşüncesi ile Batı siyasal düşüncesi arasında bir uzlaşma bulmak arayışındadır. “Doğal Haklar” ve “Toplumsal Sözleşme” gibi kavramları “Şeriat” ile bağdaştırarak bir senteze ulaşmak ister. Sultanın haklarının saklı tutulduğu, temsili niteliği tartışma götürür, meşruti bir monarşi modeli savunur. Onun bakış açısından, Batı liberal siyaset felsefesi, İslami yönetim esasları ile uyumludur. Yeni Osmanlılar Cemiyeti içinde bu ideolojinin düşün yapısındaki çelişkileri, somut olaylar ve sorunlar karşısında uzlaştırmaya çalışan tek düşünürdür. Türk anayasacılık hareketinin gelişmesinde önemli bir rolü olan Namık Kemal Türk modernleşme çabalarına yön veren çok yönlü bir aydın olarak, düşüncelerini şiir, tiyatro gibi sanat eserleri ve basın yoluyla halka duyurarak bir kamuoyu oluşmasını sağlamıştır. İlk kez hürriyet, eşitlik, özgürlük, vatan, millet, halk hakimiyeti, kuvvetler ayrılığı gibi kavramları Osmanlı düşünce dünyasına yerleştirerek, kendisinden sonraki nesilleri de etkilemeye devam etmiştir. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, 19. Yüzyıl Siyasal Yaşamı, Siyasal Muhalefet, Modernizm, Namık Kemal.
SUMMARY The 19th century is a period in which the developments in the Western world spread to countries outside Europe. It was inevitable for the Ottoman Empire to be influenced by these developments. The idea of Westernization that emerged with the idea of modernization and enlightenment led to concerns about the preservation of traditional values. Namık Kemal, who is an intellectual of this period and a prominent name of the New Ottomans Society, examined the economic, financial, political, social and legal reasons of the underdevelopment with a libertarian and oppositional attitude as a philosopher. While opposing political power, he also seeked to create a new political theory and philosophy and which laid the intellectual foundations of the constitutional period. During the four years of European experience, he seeks to find a reconciliation between traditional Islamic political thought and Western political thought in the political theory he develops with the help of law, politics, and economics. He wanted to reach a synthesis by associating the concepts of “Natural Rights” and “Social Contract” with “Shariah”. From his point of view, Western liberal political philosophy was in line with the principles of Islamic rule. He was the only member of the New Ottomans Society that was trying to reconcile the contradictions within this ideology. Having a significant role in the development of the Turkish constitutional movement, as a multi-faceted intellectual who directs modernization efforts, Namık Kemal helped public form opinions by making his pieces on poetry and theater pacccessible via press. For the first time in the Ottoman Empire, he discussed topics such as freedom, equality, freedom, homeland, nation, people dominance, the separation of powers and contribued and continued to influence generations to come. Key Words: 19th Century, Political Life, Political Opposition, Modernism, Namık Kemal.

Download: Click here