Elen Milliyetçiliğinin Kıbrıs’taki Yönleri / İdeolojik Çatışmalar ve 1974-1996 Kıbrıs Elen Kimliğinin Toplumsal İnşası (Kaysar V. Mavratsas)

Elen Milliyetçiliğinin Kıbrıs’taki Yönleri / İdeolojik Çatışmalar ve 1974-1996 Kıbrıs Elen Kimliğinin Toplumsal İnşası Kaysar V. Mavratsas GALERİ KÜLTÜR YAYINLARI
1974 yıkımından sonra ve 1980’li yıllara kadar Kıbrıs Elen milliyetçiliği ideolojisi, kenara itildi. Buna paralel olarak, ana ilkesi Kıbrıs’ın özerkliğinin korunması olan Kıbrıs merkezci ideoloji, Kıbrıslılıkçılıkta yükseliş gözlendi. Ancak milliyetçiliğin gerilemesi geçiciydi. Geleneksel Elen merkezci milliyetçi ideoloji, siyasi ve özellikle de ideolojik sahneye geri döndü ancak farklı şekille. Şimdiki milliyetçi talep, Yunanistan’la Enosis değil, Yunanistan devleti ile sıkı kültürel ve medeni bağlarla bağımsız bir yönetim çerçevesinde Kıbrıslıların Elen kimliğinin yeniden teyididir. Kıbrıs Elen milliyetçiliğinin bu yeni yorumu, diğer yandan da yoğun tepkiler yaratıyor. Geleneksel Elen milliyetçiliği ile Kıbrıslılıkçılık arasındaki ideolojik çatışmanın uzun bir tarihe sahip olmasına rağmen, 1974’ü izleyen dönemde, çatışma daha çok şiddetlendi ve Kıbrıs Elen kimliğinin toplumsal gelişimi için temel alanı teşkil eder duruma geldi. “Kıbrıs Elen’dir” ve “Kıbrıs Kendi Halkınındır” sloganları arasındaki cepheleşme, Kıbrıs Elenlerinin temel ikilemlerini özetliyor.

7,41

Çevirmen: Öztürk Yıldırımbora
Yayın Tarihi:30.12.2000
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:160
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:1. Hm. Kağıt
Boyut:13.5 x 19.5 cm