Meral Özdağ. Antik metallerin restorasyonu ve konservasyonu. Yüksek lisans tezi (2015)

Tez KünyeDurumu
Antik metallerin restorasyonu ve konservasyonu / Restoration and conservation of antique metals
Yazar:MERAL ÖZDAĞ
Danışman: PROF. DR. HAMDİ ÜNAL
Yer Bilgisi: İstanbul Arel Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Konu:Arkeoloji = Archeology ; Sanat Tarihi = Art History
Dizin:Altın = Gold ; Antik figürler = Antique figures ; Antik kültür = Antique culture ; Arkeoloji = Archaeology ; Arkeolojik kazılar = Archaeological excavations ; Bronz = Bronze ; Gümüş = Silver ; Konservasyon = Conservation ; Metaller = Metals ; Restorasyon = Restoration
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
206 s.
Bu tez çalışmasına kaynaklık eden antik metaller, toplumların sosyal ve ekonomik gelişmelerinde tarihsel evrelere isimlerini verecek kadar önem arz etmişlerdir. On iki bin yıllık bir kültürel mirasa sahip ülkemiz coğrafyasında hemen hemen her kazı merkezinde metal buluntular ele geçmektedir. Metal eser buluntularından elde edilen kesin veriler sayesinde, birçok antik kentin tarihindeki karanlık noktalar aydınlanmıştır. Bu kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olan ülkemizin, bu zenginliği koruması ve eserleri gelecek nesillere taşıyabilecek şekilde gerekli önlemleri alması da, bu bağlamda bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Birey olarak bizlerin milli ve manevi görevidir. Bu görev ve sorumluluk içerisinde üzerimize düşeni yapmamız gerekmektedir. Kuyumculuk teknikleri konusundaki tecrübelerimden dolayı bu konuya ilgi duydum, tez hazırlamak istediğim zaman konunun çok derin olduğunu ve birçok disiplinle ilintili olduğunu gördüm ve bu durum beni daha da heyecanlandırdı. Geleneksel metal işleme tekniklerine olan ilgim dolayısıyla, eski devirlerde kullanılan bakır, bronz, kurşun, kalay, altın, gümüş gibi metalleri bu çalışmanın içine aldım. Taşınabilir kültür varlıklarımızdan olan arkeolojik metal ürünlerinin gelecek kuşaklara taşınmasını, yok olup gitmesini engellemek için daha farklı disiplinlerle ortak çalışmaya bu programların yürütülebileceği donanıma sahip ortamlara ihtiyacımız olduğu kanısındayım.
These antique metals that have been the source of this thesis study are important enough to be named as historical ages in societies’ social and economical developments. In our country’s geography that has twelve thousand years’ cultural heritage,nearly in every excavation center,metal finds uncovered. Dark points in history’s of many antique cities are illuminated through the certain data that is obtained from metal work finds.In this situations, protecting this heritage and taking precautions to carry on these works to future generations emerges as an obligation of our country that has such a rich culural heritage.As an individual, this is our national and moral duty.In this duty and responsibilities we should do what we need to do. I am interested in this subject because of my experiences about jewelry techniques, when I want to prepare the thesis, I see that this subject is very deep and it is related to many disciplines, and this excited me further.Because of my interest in traditional metal working techniques, I include in my study copper, bronze , lead , tin , gold and silver that are used in old ages. I believe that we are in need of places that has the equipments to carry on these studies with different disciplines in order to carry these archeological metal productions that are one of our portable cultural essets to new generations and also to prevent dissappearing of them.

Download: Click here