İsmail Şeker. Kuruluş Dönemi Osmanlı medreseleri ve medrese-vakıf münasebeti. Yüksek lisans tezi (1999)

Tez KünyeDurumu
Kuruluş Dönemi Osmanlı medreseleri ve medrese-vakıf münasebeti / The Ottoman`s medressehs in the stoge of establistment and relationship between medresseh-foundation
Yazar:İSMAİL ŞEKER
Danışman: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Yeniçağ Bilim Dalı
Konu:Sanat Tarihi = Art History
Dizin:Medreseler = Madrasahs ; Osmanlı Devleti = Ottoman State ; Vakıflar = Foundations
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
151 s.
ÖZET Osmanlı Devleti; İslâm medeniyeti ve Türk tarihi içerisinde, idarî, sosyal ve adlî yönleriyle müstesna bir yer teşkil eder. Altı asırdan uzun süre geniş bir coğrafyada hüküm süren bu devletin; ilmî, serî, adlî ve idarî teşkilatı ve kadrosunun oluşmasında medreseler çok önemli rol oynamışlardır. – Kuruluştan itibaren Osmanlı Medreseleri, Büyük Selçuklu’lardan-Osmanlı Devleti’ne uzanan zaman dilimindeki Türk-îslâm Medreselerinin, işleyiş, amaç ve mimarî yönüyle bir devamı olarak fonksiyonlarım devam ettirmişlerdir. Kuruluş dönemi Osmanlı Medreseleri, başta İznik-Bursa ve Edirne Şehirleri olmak üzere diğer Osmanlı şehirlerinde de faaliyet göstermişlerdir. Osmanlılar, yeni fethettikleri şehirlerde,öncelikle fethi anlamlandıran bir cami inşa etmişler ve bu caminin yanı başına tesis ettikleri medreseyle de, eğitim sistemlerini ve devlet felsefelerini öğretmişlerdir. Osmanlı Medreseleri, bir vakıf müessesesi olup, kurulan medreseler, iktisadî yönden vakıflarla desteklenmişlerdir. Böylece eğitim-öğretim faaliyetlerinin yerine getirilmesi için devletin bütçesi zorlanmamıştır. Vakıflar sayesinde devletin ihtiyacı olan seçkin kadrolar, medreselerde imkan ve fırsat eşitliğine uygun olarak yetişme imkanı bulmuşlardır. Medreseler; bir “Vakıf Medeniyeti” olan “Osmanlı Cihan Devleti” nin oluşmasında önemli rol oynamışlardır.
SUMMARY The Ottoman Empire was one of the best example in the Islamic Civilization and Turkish history with their administrative, judgment and social structure. The Medresses (Muslim Theological Schools) played a vital role building administrative, economic and military structure in this government, which ruled more then six centuries in a wide area. After foundation, The Ottoman Medresses continued their functions (spreading the İslic thoughts, educational activities, sample of architectural development) as continuation of Turkish-Islamic Schools. In the establishment period, medresses were active especially in Iznik-Bursa and Edirne and other Ottoman cities. The Ottoman Empire built a mosque right after conquering a city for a symbol of their philosophy. They also continued teaching their philosophy and educational system building a medresse around the mosque. The mederesses were usually charity organizations and were supported financially by foundations around them. Therefore, budget of central government was not overloaded due to the educational spendings. The elite personnel needed by government educated in the medresses with equal opportunities. As a result, the medresses played very important roles in foundations development of Ottoman Empire, which was a charity civilization.

Download: Click here