Staphylococcus spp. izolatlarında antiseptik direnç genlerinin incelenmesi

Tez KünyeDurumu
Staphylococcus spp. izolatlarında antiseptik direnç genlerinin incelenmesi / Investigation of antiseptic resistance genes in staphylococcus spp. isolates
Yazar:MUSTAFA AKİN
Danışman: PROF. DR. BİRGÜL ÖZCAN ; DOÇ. DR. ZAFER CANTEKİN
Yer Bilgisi: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
42 s.
Hastane ve veteriner uygulama alanları dahil tüm sağlık kurumları, ev ortamı ve gıda üretim sektöründe, enfeksiyonları ve kontaminasyonları önlemek için antiseptik ve dezenfektanlar çok sık kullanılmaktadır. Günümüzde, kuaterner amonyum bileşiklerinden benzalkonyum klorür ve divalent katyonlardan klorhekzidin diglukonat gibi kimyasallar en fazla kullanılan antiseptik ve dezenfektanlardandır. Ancak biyositlerin yaygın kullanımı antiseptiklere/dezenfektanlara dirençli bakterilerin ortaya çıkışını gündeme getirmiştir. Bakterilerin antibiyotiklere olduğu gibi, dezenfektanlara karşı da direnç mekanizmaları geliştirdiği bilinmektedir. Antiseptik duyarlılığı ve direnç genlerinin dağılımı ile ilgili epidemiyolojik veriler, nozokomiyal enfeksiyonlar açısından oldukça önemlidir. Staphylococcus cinsine dahil bazı türler, insan ve hayvanlarda deri ve yumuşak doku ve ameliyat bölgesi enfeksiyonları, endokardit, mastitis, pnömoni ve bakteriyemi gibi çeşitli klinik enfeksiyonlara ve gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olmaktadır. Staphylococcus suşlarında kuaterner amonyum bileşiklerine (QAC) direnç sağlayan plazmid kaynaklı qacA/B ve qacC genleri bulunabilmektedir. Bu çalışmada tavuk karkası, sığır tank sütü, çeşitli peynirler ve sığır klinik mastitis örneklerinden izole edilmiş 90 Staphylococcus spp. suşunda antiseptik direnç genlerinin (qacA/B ve qacC) varlığı simplex polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlenmiştir. Çalışılan izolatların %18.8’de qacA/B ve %2.2’de qacC tespit edilmiştir. Antiseptik direnç genlerinden qacA/B peynir ve sığır klinik mastitis örneklerinde, qacC ise tavuk karkasında saptanmıştır.
Antiseptic and disinfectants are used very frequently in all health institutions, including hospital and veterinary application areas, in the home environment and food production industry, to prevent infections and contaminations. At present, the quaternary ammonium compounds, benzalkonium chloride and chlorhexidine digluconate is one of the divalent cations most commonly used chemicals such as antiseptics and disinfectants. However, the widespread use of biocides has brought about the emergence of bacteria resistant to antiseptics / disinfectants. It is known that bacteria develop resistance mechanisms against antibiotics as well as disinfectants. Epidemiological data on antiseptic susceptibility and distribution of resistance genes are very important for nosocomial infections. Some species, including the genus Staphylococcus, cause various clinical infections and foodborne poisoning such as skin and soft tissue and surgical site infections, endocarditis, mastitis, pneumonia and bacteremia in humans and animals. Staphylococcus strains can contain plasmid-derived qacA/B and qacC genes that provide resistance to quaternary ammonium compounds (QAC). In this study, the presence of antiseptic resistance genes (qacA/B and qacC) in 90 Staphylococcus spp. strains isolated from chicken carcass, bovine tank milk, various cheeses and bovine clinical mastitis samples were determined by simplex polymerase chain reaction. QacA/B was found in %18.8 and qacC in %2.2 of the isolates studied. Of antiseptic resistance genes, qacA/B was detected in cheese and bovine clinical mastitis samples, and qacC in chicken carcass.

Download: Click here