Musul şehrindeki lösemi hastaları arasında seçilmiş virüslerin yaygınlığı

Tez KünyeDurumu
Musul şehrindeki lösemi hastaları arasında seçilmiş virüslerin yaygınlığı / Prevalence of selected viruses among leukaemia pationts in Mosul city
Yazar:NOORULDEN MOHAMED. J. KHUDHUR QARA BASH
Danışman: DOÇ. DR. MELDA DÖLARSLAN ; DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMED DAWOJ
Yer Bilgisi: Çankırı Karatekin Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Mikrobiyoloji = Microbiology
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
53 s.
Tüm kanser türleri dünya genelinde ölümlerin yaklaşık %12’sine neden olur. Lösemi, 100,000 kişide 1 görülme sıklığına sahiptir ve çocuklardaki tüm malignitelerin %25’ine sebep olur. Lösemi, Beyaz Kan Hücresi (BKH) malignitesi anlamına gelen teknik bir terimdir. Beyaz Kan Hücreleri, kanı oluşturan bileşenlerin bir parçasıdır ve özellikle bağışıklık ve vücudun korunmasından sorumludur. Löseminin belirli virüslerle güçlü bir ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında İnsan T-lenfotropik virüs 1 (HTLV), Epstein-Barr Virüsü (EBV), Sitomegalovirüs (CMV) ve Hepatit virüsleri bulunur. Söz konusu virüslerin, konak hücrelerinde latent kalması ve ardından bir konağın bağışıklık sistemi bozulduğunda tekrar aktif hale gelmesi mümkündür. Bu tezin amacı, Kanser hastalarında HTLV tespitini yapmak, EBV virüsü ve Hepatit virüsü prevalansını belirlemektir. Bu çalışma Musul Genel Hastanesi’nde yapılmıştır. Daha öncesinde Lösemi teşhisi konmuş 96 hastadan anketler kullanılarak bilgi toplanmış ve daha sonra laboratuvarda analiz edilen numuneler alınmıştır. Bu hastaların 82’sinde Epstein-Barr virüsü (EBV) pozitif çıkmıştır ve bu oran hastaların %85,41’ini temsil etmektedir. Hastaların 9’unda İnsan T-lenfotropik Virüs 1 (HTLV 1) pozitif olup bu da popülasyonun %9,4’ünü temsil etmektedir. EBV pozitif olanların 38’i (%39,5) erkek, 44’ü (%45,5) kadın iken bu sayılar HTLV-1 pozitif olanlar için 3’ü (%3,1) erkek, 6’sı (%6,2) kadın şeklindedir. Lösemili hastaların %85,41’inin EBV ve %9,4’ünün HTLV-1 için pozitif olması, lösemi ve EBV virüsü arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çalışmamız, lösemi tanısı konan tüm hastalarda EBV ve HTLV-1 başta olmak üzere yaygın virüslerin rutin taramasının yapılmasını ve uygun tedavilerin başlatılmasını önermektedir.
All forms of cancer cause about 12% of deaths across the world. Leukaemia has an incidence of 1 in 100,000 people and therefore contributes to 25 percent of malignancies in children. Leukaemia is a technical term that denotes White Blood Cell (WBC) malignancy. The White Blood Cells are part of the formed components of the blood and they are mainly responsible for immunity and protection of the body. Leukaemia is known to have strong association with certain viruses. Some of them include Human T-lymphotropic virus 1 (HTLV), Epstein-Barr Virus (EBV), Cytomegalovirus (CMV) and Hepatitis viruses. It is possible for the mentioned viruses to remain latent in host cells and then become active again when the immune system if a host becomes impaired. The aim of this thesis is to detect HTLV in cancer patients and to determine the prevalence of EBV virus and Hepatitis virus. This study was carried out at the Mosul General Hospital. Information was obtained from 96 patients that have already been diagnosed with Leukaemia using questionnaires. Of these patients, 82 were positive for Epstein-Barr virus (EBV), representing 85.41% of patients. Human T-lymphotropic Virus 1 (HTLV 1) was positive in 9 patients, representing 9.4% of the population. Of those who were EBV positive, 38 (39.5%) were male and 44 (45.5%) were female, while for HTLV-1 positive patients, 3 (3.1%) were male and 6 (6.2%) were female. The fact that 85.41% of patients with leukemia were positive for EBV and 9.4% were positive for HTLV-1 indicates a strong association between leukemia and EBV virus. The study therefore recommends that routine screening of widespread viruses especially the EBV and HTLV-1 should be carried out in all patients diagnosed with Leukaemia and appropriate treatments should be initiated.

Download: Click here