Beauveria bassiana endofitik kolonizasyonunun fasulye bitkisinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkileri

Tez KünyeDurumu
Beauveria bassiana endofitik kolonizasyonunun fasulye bitkisinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkileri / The effect of endophyti̇c coloni̇zati̇on of Beauveria bassiana on the growth and development of bean plants
Yazar:MURAT KIZILKAYA
Danışman: DOÇ. DR. SERKAN ERDAL
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Botanik Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Beauveria bassiana = Beauveria bassiana ; Entomopatojenler = Entomopathogens ; Fasulye = Bean
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
93 s.
Bu çalışmada bir entomopatojen fungus olan Beauveria bassiana’nın kontrollü şartlarda büyütülen fasülye bitkisinin büyüme (kök ve gövde uzunlukları, yaş ve kuru ağırlıklar) ve fizyolojik (protein ve şeker içerikleri, SOD, POD, CAT, APX ve GR gibi antioksidan enzimler, AsA ve GSH gibi antioksidan madde içerikleri, lipid peroksidasyon seviyesi, süperoksit ve hidrojen peroksit gibi oksidan madde içerikleri, klorofil içeriği) parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Mevcut çalışmada B. bassiana fungusunun 3 farklı izolatı (YB, PAF04 ve PAF09) kullanılmıştır. %2 maya ekstraktı eklenmiş PDA (Patates dekstroz agar) içeren besi ortamında 2 hafta büyütülerek elde edilen fungus sporları, petrilere %0.02 Tween 80’le hazırlanmış steril sudan eklenerek kazınmış ve süspanse edilmiştir. Süspansiyon mikroskop altında Neubauer Hemositometrede sayılarak mililitrede 103, 106 ve 109 adet spor içerecek şekilde seyreltilerek elde edilmiştir. Hazırlanan bu süspansiyonlar daha sonra fasülye bitkisi yapraklarına püskürtme yöntemi ile eksojen olarak uygulanmıştır. Fasülye bitkisine uygulanan 3 farklı izolatın kontrol bitkilerine kıyasla; gövde uzunluklarının artmış, kök uzunluklarının ise azalmış olduğu belirlenmiştir; ancak maksimum büyüme etkisini PAF09 izolatı uygulanan grupta tespit edilmiştir. Diğer yandan lipid peroksidasyon, süperoksit ve hidrojen peroksit seviyesinin fungus uygulanan gruplarda önemli derecede azalmış olduğu buna paralel olarak antioksidan enzim ve antioksidan madde içeriklerinin ise artmış olduğu gözlenmiştir. Yine büyüme ve gelişmenin önemli bir belirteci olan protein ve şeker içeriği de fungus uygulanan bütün gruplarda artmış, ancak maksimum artışı protein içeriğinde PAF09, şeker içeriğinde ise PAF04 izolatı göstermiştir. Son olarak klorofil içeriğine bakıldığında ise diğer parametrelerde olduğu fungus uygulamalarının klorofil içeriğini artırdığını ancak yine en fazla artışın PAF04 izolatında olduğunu gözlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda denilebilir ki; B. bassiana fungusunun fasulye bitkisine endofitik kolonizasyonu antioksidan savunma sisteminin yanında birçok fizyolojik parametreleri etkileyerek onun büyüme ve gelişmesini olumlu yönde etkilemiştir.
In this study, it was investigated some growth (root and shoot length, fresh and dry weight) and physiological (protein and carbohydrate content, antioxidant enzymes activities like SOD, POX, CAT, APX and GR, antioxidant substance contents like ASA and GSH, lipid peroxidation level, oxidane substance content like superoxide and hydrogen peroxide, chlorophyll content) parametres of bean plant which was growed in controlled condition and treated Beauveria bassiana which is an entomopathogenic fungi. In the present study, it was used YB, PAF04 and PAF09 isolates of B. Bassiana fungi. Fungus spores were grown in nutrient media containing %2 yeast extract and PDA throught 2 weeks. Then they were suspended by adding sterile water containing %0,02 tween 80 and scarfing from petri plates. Suspension was counted with Neubauer hemocytometer under microscopy and it was diluted by 103, 106 and 109 number/ milliliter spore. Finally, prepared suspensions were sprayed the leaves of bean plant. Compared to control, it was observed that shoot lenght increased and root lenght decreased in all treatment, but it was observed that plants have maximum increase in PAF09 treated groups. On the other hand, lipid peroxidation, superoxide and hydrogen peroxide level markedly decayed in all B. bassiana groups. Contrarily, it was observed that antioxidant enzyme activity and substance content enhanced. Nevertheless protein and soluble sugar content which are determiner of growth and development increased in all treatments but it was respectively observed maximum increase for protein and soluble sugar content in PAF09 and PAF04 treatments. Finally, like the other parameters, chlorophyll content increased in all treatment and it was determined maximum increased in PAF04 isolate. Briefly, it is said that endophytic colonization of B. bassiana in bean plant positively effected growth and development. This effect might be realised by effecting great numbers of physiological parameters like antioxidant defence system.

Download: Click here