Balon balığı, Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) (Osteichthyes: Tetraodontidae)’un total lipid ve yağ asidi bileşimi

Tez KünyeDurumu
Balon balığı, Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) (Osteichthyes:Tetraodontidae)’un total lipid ve yağ asidi bileşimi / Total lipid and fatty acid composition of puffer fish, Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) (Osteichthyes:Tetraodontidae)
Yazar:ESRA ULUSOY
Danışman: DOÇ. DR. ZAHİDE ULYA NURULLAHOĞLU
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
35 s.
Kızıldeniz’ den Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’ e göç eden, Balon Balığı’ nın denizlerimizde de bulunan ?Lagocephalus sceleratus? türünün, üreme dönemi olan yaz aylarında öldürücü zehir salgıladığı ve bu türün bu dönemde kesinlikle yenilmemesi gerektiği bilinmektedir. Bu çalışmada Balon Balığı, Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) (Osteichthyes: Tetraodontidae)’ un total lipid ve yağ asidi bileşimi araştırılmıştır. Numunelerin total lipid miktarı belirlendikten sonra yağ asitlerinin gaz kromatografik analizler için metilleştirmeleri ve yağ asidi metil esterlerinin gaz kromatografik analizleri yapılmıştır. Yağ asidi bileşiminin en büyük yüzdeye sahip yağ asitlerinin palmitik asit, stearik asit, dokosaheksaenoik asit, oleik asit, linoleik asit ve eikosapentaenoik asit olduğu tespit edilmiştir.
It is known that a breed of puffer fish ?Lagocephalus sceleratus? that is situated also in our seas and migrates from Red Sea to Mediterrenaen Sea via Suez Channel, excretes deadly poison especially in summer time which is breeding season of fish and shouldn?t be eaten by no means. In this study, the total lipid and fatty acid composition of the puffer fish Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) (Osteichthyes: Tetraodontidae) was determined. After total lipid quantity of samples had been determined, methylation of fatty acids for gas chromatography analysis was achieved. It is confirmed that the fatty acids which has the highest percentage in fatty acid composition, are palmitic acid, stearic acid, docosaheksaenoic acid, oleic acid, linoleic acid and eicosapentaenoic acid .

Download: Click here