Estimation of serum levels of human interleukin-12 in Iraqi women with toxoplasmosis

Tez KünyeDurumu
Estimation of serum levels of human interleukin-12 in Iraqi women with toxoplasmosis / Toksoplazmozlu Iraklı kadınlarda insan interlökin-12 serum düzeylerinin tahmini
Yazar:SAJA IDAN NEAMAH KINANAH
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAL TARHANE ; DR. ÖĞR. ÜYESİ MUJAHİD KHALAF ALI
Yer Bilgisi: Çankırı Karatekin Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
63 s.
Toksoplazmoz, doğumdan sonra kontamine yiyecek veya suların alınması veya cinsel yolla bulaşabilen Toxoplasma gondii enfeksiyonuna bağlı önemli bir hastalıktır. Ookist, kesin konağın dışkısıyla atılır. Kediler bu etkene ev sahipliği yaparak enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon, toksoplazmoz ile kronik olarak enfekte olan bir organizmanın (ara konakçı) et tüketiminden kaynaklanabilir. T. gondii sıcakkanlı hayvanların hemen hemen her türünü enfekte edebilir. Akut bir enfeksiyon, hızla gelişen ancak bradizoitlere dönüşme potansiyeline sahip olan ve daha yavaş büyüyen ancak tüm yaşamları boyunca konakçıda yaşayabilen ve enfeksiyonu kronik bir duruma sürükleyen takizoitlerin çoğalmasıyla tanımlanabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki nüfusun yaklaşık dörtte birinin T. gondii ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Dünya çapında bir milyar kadar insanın kalıcı bir enfeksiyonla yaşadığına inanılmaktadır. Al-Imameen Al-Kazimin Eğitim Hastanesinde Eylül 2022 ile Mart 2022 arasında yürütülen bu vaka kontrol çalışmasına 180 gönüllü dahil edildi. Yaklaşık 90 sağlıklı kişi standart çalışma grubunu oluşturdu. Diğer 90 kişiye klinik olarak toksoplazmoz teşhisi konuldu. Araştırmaya katılmak için katılımcılardan sözlü izin alındı. Gerekli bilgileri toplamak için her hastayla doğrudan görüşmeler yapıldı. Gönüllülerin dahil edilme kriterleri: 20-50 yaş arası toksoplazmoz hastası olmaları. Hariç tutulma kriterleri: Diğer enflamatuar hastalıkları olan > 50 ve < 20 yaşındaki toksoplazmoz hastası olmaları olarak belirlendi. Toksoplazmozlu kadınlara karşı sağlıklı kadınlarda, hasta ve kontrollerin nihai interlökin 12, IgM ve IgG seviyeleri (719,08 ± 20,02 ve 12,41 ± 0,84 pg/ml), (0,39 ± 0,01 ve 0,16 ± 0,01 IU/ml) ve (sırasıyla 721,48 ± 23,35 ve 16,01 ± 0,66 IU/ml) olarak belirlendi. Değerler, sağlıklı kadınlar ile toksoplazmozlu kadınlar arasında her bir değişken için ayrı ayrı anlamlı bir fark gösterdi (p ≤ 0,001). Hastaların ve kontrollerin yaşları sırasıyla (28,63 ± 7,94 ve 28,03 ± 6,74) idi, yaş ile toksoplazmoz enfeksiyonunun şiddeti arasında bir ilişki bulunamadı (p ≤ 0,585). Sonuç olarak, kadınlarda toksoplazmozis şiddeti serum interlökin-12 seviyeleri ile ilişkilidir. Toksoplazmoz ile enfekte olmuş kadınlarda interlökin-12 seviyeleri enfeksiyonun şiddetini değerlendirebilir. Dişilerde toksoplazmozun ciddiyeti doğrudan serum IgM ve IgG seviyeleri ile ilişkilidir. Yaşın toksoplazmoz şiddetini etkilemediği gözlemlendi.
Toxoplasmosis is a significant disease due to infection by Toxoplasma gondii that can be obtained postnatally by ingesting contaminated food or water or through sexual transmission. The oocyst is discharged in the faeces of the definitive host. The cat is the host the agent and can cause to infection. The infection can come from the consumption of meat from an organism (intermediate host) that is chronically infected with toxoplasmosis. T. gondii is capable of infecting nearly every species of a warm-blooded animal. An acute infection can be identified by the proliferation of tachyzoites, which develop quickly but have the potential to encyst into bradyzoites, which grow more slowly but can live in the host for their whole lifetime, driving to infection into a chronic state. It is estimated that nearly one-fourth of the population in the United States is infected with T. gondii. It is believed that as many as one billion people worldwide live with a persistent infection. In this case-control study, which was conducted between September 2022 and March 2022 at Al-Imameen Al-Kazimin Teaching Hospital, there were 180 volunteers involved. About 90 were healthy and made up the standard study group. The other 90 people had been clinically diagnosed with toxoplasmosis. To participate in the research, participants gave their verbal permission. Direct interviews are conducted with each patient to collect the necessary information. Inclusion criteria: Toxoplasmosis patients aged 20-50 years. Exclusion criteria: Toxoplasmosis patients aged > 50 and < 20 years with other inflammatory diseases. In the healthy females versus females with toxoplasmosis, the final results of interleukin 12, IgM, and IgG of patients and controls were (719.08 ± 20.02 and 12.41 ± 0.84 pg/ml), (0.39 ± 0.01 and 0.16 ± 0.01 IU/ml), and (721.48 ± 23.35 and 16.01 ± 0.66 IU/ml) respectively, it showed a significant difference between healthy females versus females with toxoplasmosis (p ≤ 0.001) for each variable separately, Age of patients and controls was (28.63 ± 7.94 and 28.03 ± 6.74 years) respectively, there is no relationship between age and severity of toxoplasmosis infection (p≤ 0.585). In conclusion, the severity of toxoplasmosis in females is correlated with serum interleukin-12 levels. Interleukin-12 levels in Toxoplasmosis-infected women can assess infection severity. The severity of toxoplasmosis in females is directly related to their serum IgM and IgG levels. It is observed that the age does not effect toxoplasmosis severity.

Download: Click here