Echerichia coli’nin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarındaflorokinolon direncinin araştırılması

Tez KünyeDurumu
Echerichia coli’nin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarındaflorokinolon direncinin araştırılması / Investigation of fluoroquinolone resistance in urinary tract infections caused by Escherichia coli
Yazar:LUMA MOHSIN MOHAMMED NAJI
Danışman: DOÇ. DR. ÖZGÜR KUZUKIRAN ; DR. ILHAM ABDULHADİ KHALAF
Yer Bilgisi: Çankırı Karatekin Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
65 s.
Bu araştırmada Irak’taki hastanelerde idrar yolları enfeksiyonu teşhisi konmuş hastalardan izole edilen E. coli’lerde florokinolon direncinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için 120 hastadan idrar örneğinden toplandı. İzolasyon ve tanımlama ardından 20 örneğin E. coli olduğu tespit edildi. Bu izolatlarda VITEK 2 ile norfloksasin, levofloksasin ve siprofloksasin direnci araştırıldı. Dirençli izolatların %66,7’sinin norfloksasine, %72,5’inin levofloksasine ve %64,2’sinin de siprofloksasine dirençli olduğu tespit edildi. Aynı izolatların %20,8’i norfloksasine, %20,0’si levofloksasine ve %21,7’si de siprofloksasine duyarlıydı. Dirençli izolatlardan yapılan DNA ekstraksiyonu sonrası dizilemede florokinolon direncinden sorumlu gyrA ve parC genlerinin varlığı ve bu genlerdeki mutasyonlar araştırıldı.
This study aimed to investigate fluoroquinolone resistance in E. coli isolates obtained from patients diagnosed with urinary tract infections in hospitals in Iraq. For this purpose, urine samples were collected from 120 patients. After isolation and identification, it was determined that 20 samples were E. coli. The resistance to norfloxacin, levofloxacin, and ciprofloxacin in these isolates was investigated using VITEK 2. It was found that 66.7% of the resistant isolates were resistant to norfloxacin, 72.5% were resistant to levofloxacin, and 64.2% were resistant to ciprofloxacin. The same isolates showed susceptibility to norfloxacin in 20.8% of cases, to levofloxacin in 20.0% of cases, and to ciprofloxacin in 21.7% of cases. After DNA extraction from the resistant isolates, the presence of gyrA and parC genes responsible for fluoroquinolone resistance and mutations in these genes were investigated through sequencing.

Download: Click here