Griseofulvinin drosophila melanogaster (Diptera: Drosophiladae) ın ergin evresindeki oksidatif etkisi

Tez KünyeDurumu
Griseofulvinin drosophila melanogaster (Diptera: Drosophiladae) ın ergin evresindeki oksidatif etkisi / The oxidative effect of griseofulvine on adult of drosophila melanogaster (Diptera: Drosophiladae)
Yazar:KARDELEN DALGAN
Danışman: PROF. DR. ENDER BÜYÜKGÜZEL
Yer Bilgisi: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyokimya = Biochemistry ; Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
59 s.
Drosophila melanogaster, laboratuvar ortamında kültürünün devamının kolay olması, farklı ekolojik koşullara adaptasyon gösterebilmesi, kısa sürede ve fazla sayıda yavru döller vermesi gibi avantajları sebebiyle en çok tercih edilen model organizmalardandır. Model organizmaların laboratuvar ortamında yapay besinler kullanılarak kültüre alınması ve bu kültürlerin devamlılığının sağlanması önemlidir. Önceki çalışmalar, yapay besin ortamına eklenen antibakteriyel, antifungal ve antihelmintik maddelerin, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi ve laboratuvar koşullarında sağlıklı bireyler elde edilmesi için kullanıldığını göstermektedir. Bu çalışmada kullanılan griseofulvin antifungal bir madde olup, 50, 100, 200, 400 ve 800 mg/L konsantrasyonları D. melanogaster yapay besinine eklenerek böceğin larva, pup ve ergin evrelerinin yaşama oranı ve gelişme süresine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca D. melanogaster ergin bireylerine aynı griseofulvin konsantrasyonları uygulanmıştır. Bu uygulama sonucu ergin bireylerde oksidatif stres belirteçleri olan protein karbonil (PCO) miktarı, malondialdehit (MDA) miktarı ve detoksifikasyonda görevli bir enzim olan glutatyon-S-transferaz (GST) aktivesi ölçülmüştür. Uygulanan tüm konsantrasyonlar, kontrole oranla, larva, pup ve ergin evrelerin tümünde yaşama oranının düşmesine; 200, 400 ve 800 mg/L konsantrasyonlar, gelişme süresinin uzamasına sebep olmuştur. MDA miktarı, griseofulvinin en yüksek konsantrasyonları olan 400 mg/L ve 800 mg/L’de kontrol ile karşılaştırıldığında önemli derecede yükselmiş, bu konsantrasyonlarda GST aktivitesinde artış olduğu gösterilmiştir. 50, 100 ve 200 mg/L griseofulvin konsantrasyonunda ise PCO miktarının kontrole oranla arttığı gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre, böcek üzerinde griseofulvinin özellikle denenen en yüksek konsantrasyonlar olan 200,400 ve 800 mg/L’de olumsuz etkisi olduğu görülmüştür.
Drosophila melanogaster is one of the most preferred model organisms due to its advantages such as being able to continue its culture in the laboratory condition, adapting to different ecological conditions and producing a large number of offspring in short time. It is important to culture model organisms using artificial diets in the laboratory conditions and to ensure the continuity of these cultures. Previous studies show that antibacterial, antifungal and anthelmintic substances added to artificial diet media are used to prevent microbial contamination and to obtain healthy individuals under laboratory conditions. Griseofulvin, an antifungal agent used in this study, was added to the artificial diet of D. melanogaster at concentrations of 50, 100, 200, 400 and 800 mg/L to investigate the effects of larvae, pupae and adult stages on survival rate and development time of the insect. Additionally, the same griseofulvin concentrations were exposed to D. melanogaster adult individuals. As a result of this, the oxidative stress markers, the amount of protein carbonyl (PCO), the amount of malondialdehyde (MDA) and the activity of glutathione-S-transferase (GST), which an enzyme involved in detoxification, were measured in adults. All concentrations resulted in reduced survival rate in all larval, pup and adult stages compared to the control; 200, 400 and 800 mg/L griseofulvin concentrations are resulted in a prolonged development time.The amount of MDA was significantly increased at the highest concentrations of griseofulvin, 400 mg/L and 800 mg/L, compared to the control and GST activity was shown to increase at these concentrations. It was shown that the amount of PCO increased at 50, 100 and 200 mg/L griseofulvin concentrations compared to the control. According to these results, it was observed that griseofulvin had a negative effect on the insect, especially at the highest concentrations tested, 200, 400 and 800 mg/L.

Download: Click here