Oscillatoria sp.’nin Cr(VI) ve Zn(II) iyonlarını bağlama kapasitelerinin belirlenmesi

Tez KünyeDurumu
Oscillatoria sp.’nin Cr(VI) ve Zn(II) iyonlarını bağlama kapasitelerinin belirlenmesi / Determining the binding capacities of Cr(VI) and Zn(II) ions of Oscillatoria sp
Yazar:GÜLŞAN SEZGİN
Danışman: DOÇ. DR. ŞÜKRAN YILDIZ
Yer Bilgisi: Celal Bayar Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Hidrobiyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
85 s.
Ağır metal kirliliği olan ortamlardan metallerin uzaklaştırılmasında fitoplanktonik alglerden yararlanılabileceği uzunca bir süredir bilinmektedir. Bu yöntem aynı zamanda diğer uzaklaştırma yöntemlerine göre hem daha ekonomik hem de daha etkin bir yoldur. Bu çalışma ile Oscillatoria sp. mikroalginin atık sularda yüksek düzeyde bulunan Cr(VI) ve Zn(II) iyonlarını uzaklaştırma kapasitesini belirlemek amaçlanmış, metal bağlama çalışmaları için sırasıyla K2CrO4 ve Zn(NO3)26H2O bileşenleri kullanılmıştır. Biyosorpsiyon işleminde Oscillatoria sp. hücreleri canlı ve ölü olarak, krom ve çinko metallerinin farklı konsantrasyonlarına (2.5, 5 ve 10 ppm) 24 saat süresince maruz bırakılmıştır. Ayrıca krom ve çinko metallerinin hücre metabolizması üzerindeki etkilerini incelemek için klorofil-a analizleri yapılmıştır. En iyi metal giderim yüzdeleri; krom(VI) iyonu için % 46.74 ile ölü hücrelerle, çinko(II) iyonu için % 82.53 ile canlı hücrelerle elde edilmiştir. Yapılan klorofil-a analizleri sonucunda metaller ayrı ayrı uygulandığında canlının klorofil-a içeriğinde bir artış söz konusu iken metaller beraber uygulandığında azalma gözlenmiştir. Sonuç olarak doğada kolay bulunup hızlı büyüyen bu mikroalg, ağır metal uzaklaştırma işlemleri için potansiyel bir tür olabileceğini göstermektedir.
It is known for a long tine that the removal of metals from the environment with heavy metal pollution phytoplanktonic algae can be utilized. This method is also both more economical and more efficient way compared to other disposal methods. This study aimed to determine Oscillatoria sp. of microalgae removal capacity for Cr(VI) and Zn(II) ions from high levels of the waste water. Respectively K2CrO4 and Zn(NO3)26H2O compounds used for metal binding studies. In the biosorption process Oscillatoria sp. live and dead cells were exposed for 24 hours to chromium, and zinc metals of different concentrations (2.5, 5 and 10 ppm). In addition, chlorophyll-a analysis have been made to examine the effects on cell metabolism of chromium and zinc metals. The best metal removal percentages was obtained; of chromium(VI) ion is 46.74% with dead cells; for zinc(II) ion 82.53% with living cells. Chlorophyll-a analysis shows that when the metals separately applied chlorophyll-a content of organism increase but when metals together applied reduction of chlorophyll-a content was observed. As a conclusion this microalgae that is fast growing and easy availability in the nature. It shows that it is a kind of potential for heavy metal removal operations.

Download: Click here