Yarış atlarında koşu sezonu içinde eritrosit miktarları, sayımı ve ölçümü ile performansları arasındaki ilişki

Tez KünyeDurumu
Yarış atlarında koşu sezonu içinde eritrosit miktarları, sayımı ve ölçümü ile performansları arasındaki ilişki / The relationship between the quantity, counting and measurement of erytrocytes and the performance of horses during competition season
Yazar:GÜLİZ CANSABUNCU KANMAN
Danışman: Y.DOÇ.DR. HATİCE KARAKİŞİ
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
72 s.
Kan tüm memeliler için organizmada en önemli dokudur. Vücutiçinde besin, hormon, vitamin ve mineral maddelerin taşınmasınısağlamakta ve dokulardaki su içeriğini, temperatürü ve alkalikliğidüzenlemede yardımcı olur (Arıkan ve Tosunoğlu, 2000). Vücudunbağışıklık sisteminde önemli yer alır. Vücut içinde ağ gibi yayılmış olankan damarları içinde dolaşmaktadır.Eritrositlerin akciğerlerden dokulara taşıdığı oksijen miktarınınfazla olması, dokuların yeterince kanlanması hayvanların daha yüksekmiktarda efor harcayabilmelerine olanak sağlamaktadır. Oksijeninyanması ile ortaya çıkan enerji performans olarak değerlendirilmektedir.At yarışları ekonomik olarak büyük miktarda para transferiningerçekleştiği bir spor ve eğlence oyunu durumundadır. Bu yarışlarda yeralan atlar saf kan atlar olup, oldukça kıymetlidirler. Bu sebepleperformanslarındaki artış ve düşüşün oldukça büyük etkileribulunmaktadır. Çalışmada eritrosit miktarındaki değişiminperformansları açısından ne gibi bir önemi olduğunun araştırılmasıamaçlanmıştır.Bu çalışmada incelenen üç donör de, konu olan üç ay içerisindeİzmir TJK (Türkiye Jokey Kulübü) Şirinyer haralarında ikametetmişlerdir. Her ay gerçekleşen kan alımları ve incelemeleri BucaHipodromu At Hastanesi Laboratuarında gerçekleşmiştir. Alınan atkanlarından preparatlar hazırlanıp incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Üç ayboyunca donörlerin katıldığı tüm yarışlar takip edilmiş ve aldıklarıdereceler listelenmiş,sonuçta eritrosit değerleri ile karşılaştırılmıştır.Çalışma içinde alınan sonuçlar itibarı ile, eritrosit değerleriyüksek olan aylarda donörlerin katıldıkları yarışlarda yüksek derecelerelde ettikleri görülmüştür.
It plays an important role in the immun system. Wanders in thevessels that winds the body like a net.Being in a big amount in O2 that erytrocytes carry them fromlungs to tissues; gives the possibility to animals to spend big amounts ofeffort. The energy takes place by the burning of oxygen can be put in useas performance.Horse races are a sport and fun game , also economicly there arebig transferes of Money about it. Horses placing in these races are truebreedand they are very precious. In this study, the aim was what kind ofeffects happen to performance according to the change of erytrocytequantity.The three donours examined in this study stayed in İzmir TJK(Turkiye Jockey Club) stud farm during three months. Every monthtaking blood from horses and tests of them were made in Horse hospitalin Buca hippodrome. Preparates were prepared from the bloods of horses.During three months all the races of horses followed and degrees werelisted, at last they compared with eritrocyte values.According to received results from the study, in the months thaterytrocytes values are high, the degrees of the horses in the races are alsohigh.IXTEŞEKKÜRYüksek Lisans eğitimim boyunca bilgi, deneyim ve önerileri ilebana yol gösteren ve destek olan tez danışmanım Sayın Yrdç.Doç.Dr.Hatice KARAKİŞİ? ye en içten duygularımla sonsuz teşekkürlerimisunarım. Değerli bilgilerini esirgemeyen Sayın Prof. Dr. HüseyinArıkan?a da teşekkür ederim.Tezimin konusunu belirlemekte bana ilham kaynağı olan, banaatlarla ilgili bilgisini aktaran ve her türlü olanağı sağlayan abim FikretKANMAN? a ; eğitimim boyunca bana maddi, manevi destek sağlayanannem Müzeyyen KANMAN başta olmak üzere tüm aileme;çalışmalarımda yardımını, ilgisini ve desteğini benden eksik etmeyeneşim Fehim CANSABUNCU? ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.Ayrıca kan örneklerinin fotoğraf çekiminde bana yardımcı olanhocam Doç.Dr. Bayram GÖÇMEN?e ve atların takibi ve örnekalımlarında yardımlarını esirgemeyen TJK At Hastanesi çalışanlarına dateşekkür ederim.

Download: Click here