Ayşenur Bodur. Kolon kanseri farklılaşmasında kanser kök hücrelerinin araştırılması. Yüksek lisans tezi (2023)

Tez KünyeDurumu
Kolon kanseri farklılaşmasında kanser kök hücrelerinin araştırılması / Investigation of cancer stem cells in colon cancer differentiation
Yazar:AYŞENUR BODUR
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI SADE MEMİŞOĞLU
Yer Bilgisi: Dokuz Eylül Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Biyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Genetik = Genetics
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
68 s.
Kolorektal kanser, dünyadaki en yaygın malign tümörlerden biri olup genellikle tedavi edilebilen bir kanser türüdür ancak kanser metastazları hastalığın ilerlemesini olumsuz etkiler. Karsinomada, farklılaşma-geri farklılaşma plastisitesi ile fenotipik plastisitenin sağlandığı ve bu özelliğe sahip hücrelerde kanser kök hücreleri (CSC) ve kanser kök hücresi olmayan durumlar arasında ileri geri geçiş yapıldığı gösterilmektedir. Daha az farklılaşmış olan kanser kök hücreleri, tümör popülasyonu içindeki orta ve iyi düzeyde farklılaşmış olan hücrelerden geri çevrilebilen bir farklılaşma ile oluşmaktadırlar. Bu süreci aydınlatmak metastazın ve ilaç direncinin aydınlatılması için önemli bir adımdır. Çalışmanın amacı, hücresel açıdan heterojen olan bir hücre hattında farklılaşmış ya da farklılaşmamış hücre popülasyonlarındaki dönüşüm mekanizması ile kanser kök hücreleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla, kültür koşullarında farklılaşma-geri farklılaşma yapabilen bir hücre hattı modeli kullanılmış ve farklılaşma süreci adımlarından elde edilen kanser kök hücre popülasyonlarının miktarı, hücre çoğalması, ilaç direnci, in vitro metastaz kapasitesi ve tümör oluşturma kapasitesi karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre, kullanılan hücre modelinde iki farklı kök hücre alt popülasyonu bulunmakta çeşitli karakteristik özellikler açısından farklılık göstermektedirler. CD44+ kök hücre popülasyonları içinde CD133+ olan alt popülasyon daha fazla hücre çoğalması ve metastaz özelliği gösterirken, CD133- olan popülasyon daha yüksek ilaç direnci ve tümör oluşturma kapasitesi sergilemiştir. Genel olarak, burada sunulan veriler, aynı hücre hattından köken alsa dahi, CD44 ve CD133 için geniş bir ifade aralığına sahip olduğunu göstermiştir. Dolayısı ile CSC’lerin tüm kolon kanseri hücreleri için tek belirteç veya aynı işaret seti ile karakterize edilmesi olası değildir.
Colorectal cancer, one of the most common malignant tumors worldwide, is generally curable, but metastasis of cancer negatively affects the course of the disease. Plasticity of differentiation and reverse differentiation as well as phenotypic plasticity has been shown to be achieved in carcinomas, and cells with this property switch between cancer stem cells (CSC) and non-CSC. Less differentiated CSCs arise by reversible differentiation from moderately to well differentiated cells of the tumor population. Clarification of this process is an important step in elucidating metastasis. The aim of this study is to determine the relationship between CSCs and the mechanism of transformation in differentiated or undifferentiated cancer populations in a heterogeneous tumor. For this purpose, a cell line model capable of differentiation- redifferentiation under culture conditions was used, and the quantity, cell proliferation, drug resistance, and tumorigenicity of the CSC populations obtained from the differentiation process steps were compared. According to the results, there are two different subpopulations of stem cells in the cell model used and they differ in various characteristics. Among CD44+ stem cell populations, the CD133+ subpopulation showed greater cell proliferation and metastasis, while the CD133- population showed higher drug resistance and tumorigenicity. Overall, the data presented here showed that it has a wide expression range for CD44 and CD133, even if they originate from the same cell line. Thus, it is unlikely that CSCs can be characterized by a single marker or the same set of markers for all colon cancer cells.

Download: Click here