Cyclamen persicum Mill. çeşitlerinin tuber ekstraktlarının genotoksisitesinin Allium cepa L. testi ile belirlenmesi

Tez KünyeDurumu
Cyclamen persicum Mill. çeşitlerinin tuber ekstraktlarının genotoksisitesinin Allium cepa L. testi ile belirlenmesi / Determination of Cyclamen persicum Mill. cultivars tuber extracts genotoxicity on Allium cepa L. test
Yazar:NURSEL YILANCI
Danışman: PROF. DR. CÜNEYT AKI
Yer Bilgisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
68 s.
Bu araştırmada, C. persicum Mill. türünün C. persicum var. persicum f. albidum (saf beyaz) ve C. persicum var. persicum f. roseum (gülpembe) formlarının yumru ekstraktlarının Allium cepa L. türünün kök ucu mitozu üzerine olan etkileri, Allium testi ve mitotik indeks (MI) değerleri ile ölçülerek belirlenmiştir. Uygulamalar sırasında, metanol ve etanol çözücüleri ile hazırlanan, evaporatörde uçurularak toz haline getirilen, DMSO ile çözdürülen siklamen yumru ekstraktları, 10 ve 30 mg/mL’lik iki farklı konsantrasyonda 24 ve 48 saat süresince A. cepa türünün kök uçlarına uygulanmıştır. Uygulama sonucunda kök ucu mitozunda konsantrasyon artışı ve süreye bağlı olarak çeşitli mitotik anormallikler saptanmıştır. Bu verileri destekleyici olarak, MI değerlerinin kontrol grubuna göre düşüş gösterdiği de belirlenmiştir. En fazla kromozom anormalliği 30 mg/mL ve 10 mg/mL metanol ile hazırlanan siklamen yumru ekstraktları uygulandıktan 48 saat sonra kök ucu hücrelerinde sırası ile %25 ve %15 oranında metafazda kutup kayması ile köprü oluşumu olarak saptanmıştır. Bunu takiben 30 mg/mL ve 10 mg/mL etanol ile hazırlanan siklamen yumru ekstraktlarının uygulandığı kök ucu hücrelerinde sırası ile %18 ve %12 oranında düzensiz kromozom dağılımı ile kalgın kromozomlar olarak saptanmıştır. İstatistiksel olarak gruplar arasındaki mitotik indeks değerleri anlamlı farklılıklar z testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu veriler ortalama ± standart ve z═0,001 için 3,27’den büyük değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. A. cepa türüne 30 mg/mL konsantrasyonda uygulanan siklamen yumru ekstraktlarının 48 saat sonraki mitotik indeks (MI) değerlerindeki kontrole göre düşüşü metanol grubunda %33 iken, etanol grubunda %28 olarak saptanmıştır. Araştırma sonuçlarımızda z═0,001 için 3,27’den büyük olanlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre farklı ekstraksiyon yöntemlerine göre hazırlanmış olan yumru preparatlarının farklı düzeylerde genotoksik potansiyelleri olduğu Allium testi ile yapılan denemeler ile ispat edilmiştir. Yumruların ilaç hammadesi, alternatif tıp uygulamalarında kullanımı esnasında dikkatli olunması gerekmektedir.
In this research, the effects of ethanol and methanol tuber extracts of C. persicum var. persicum f. albidum (pure white) and f. roseum (rose pink) forms on Allium cepa L. root tip of mitosis were determined by. Allium test and mitotic index (MI) measurement. During the treatments, cyclamen tuber extracts were prepared with methanol and ethanol solvents, plant extracts were evaporated into dust with evaporator, thawed with DMSO. Obtained extracts were applied to A. cepa species root tips during 24 and 48 hours with two different concentrations 10 and 30 mg/mL. As a result of the tuber extracts application, several mitotic anomalies have been observed as increase of concentration and application time. That MI values decreased when compared with control group has been identified as a supportive to these data. Chromosomal aberrations have been identified mostly 48 hours after 30 and 10 mg/mL methanol tuber extracts of cyclamen. Chromosomal aberrations were observed %25 and %15 respectively at the rate of metaphases pole sliding and chromosome bridges. Following this, chromosomal aberrations were observed in cells treated 30 and 10 mg/mL in ethanol tuber extracts of cyclamen %18 and %12 respectively as irregular distribution of chromosomes with vagrant choromosome. Statistically significant differences between the groups were compared using z test for mitotic index. The data are displayed as means ± standard error (SE) and z values for 0,001 higher z═3,27 is considered statistically significant. While the methanol and ethanol tuber extracts of cyclamen applied to the A. cepa as 30 mg/mL concentration, MI values have been decreased as %33 and %28 respectively after 48 hours application. According to our z values for 0,001 higher z═3,27 this results showed statistically meaningful. According to the research results, it has been proved that tuber extracts preparations with different solvents have genotoxic potential on different levels by Allium test. Pharmaceutical raw material is needed to be used carefully during the application of alternative medicine practices.

Download: Click here