Deterjan kirliliği olan nehir sularında SDS degrade eden suşların belirlenmesi ve tanımlanması

Tez KünyeDurumu
Deterjan kirliliği olan nehir sularında SDS degrade eden suşların belirlenmesi ve tanımlanması / Detection and identification of SDS degrading strains in detergent-contaminated river water
Yazar:SALİH BATUHAN SALIK
Danışman: PROF. DR. AYSUN ERGENE ; DOÇ. DR. BÜLENT İÇGEN
Yer Bilgisi: Kırıkkale Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Anyonik deterjan = Anionic detergent
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
130 s.
Çevre kirliliğinde önemli rol oynayan sentetik deterjanlardan biyolojik olarak parçalanmaya maruz kalmayanlarevsel ve endüstriyel atık sular aracılığı ilesuculortamlara karışarak birikmektedir. Böylece suların doğal dengesini bozup suda yaşayan canlılarınve onlarla beslenen insanların sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle, özellikle endüstriyel olarak yaygın kullanıma sahip olan sentetik anyonik deterjanlardan sodyum dodesil sülfatın (SDS) biyodegradasyonuna yönelik çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Bu amaçlayapılan butez çalışmasıile ilk olarak Kırıkkale-Kızılırmak anyonik detarjan kirliliği açısından incelenmiş ve kirlilik gösteren oniki bölge belirlenmiştir. İkinci olarak, bu oniki bölge içerisinden seçilen üç bölge olan Akkoşan Merkez, Sulubük Kıyıbağı ve Aşağıyazı Kum Ocağı Mevkii’nden su örnekleri alınarak SDS degrade eden bakteriler izole edilmiş, 16S rDNA dizi analizi yöntemi kullanılarak tanımlanmıştır. Daha sonra yapılan çalışmalar ile suşlarda SDS degradasyonundan sorumlu olan sdsA gen analizi ve bu geninin ürünü olan alkil sülfataz enzim aktivitesinin belirlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu elde edilen dört suş arasından Pseudomanas koreensis SDS4 olarak tanımlanan lokal suşun saf kültür ortamında ve deterjan sanayi atık suyunda % 82 – 91 oranlarında SDS degradasyonu yaptığı, alkil sülfataz enzimi aktivitesinin ise 2.52 U/mg olduğu ve SDS uzaklaştırma çalışmaları için yüksek potansiyel oluşturduğu belirlenmiştir.
Synthetic detergents escaping from biological degradation accumulate in domestic and industrial wastewaters and threat aquatic environment and human health. Therefore, studies on the biodegradation of sodium dodecyl sulfate (SDS) which is one of the widely used anionic detergents, are of great importance. Thus, this study aimed at the assessment of Kırıkkale-Kızılırmak river interms of anionic detergent pollution and isolation of potential SDS-degrading isolates from the detergentpolluted locations. Out of twelve polluted locations revealed, only three of them, Akkoşan, Sulubük and Aşağıyazı locations, were chosen for sampling to isolate SDS-degrading isolates. The selected isolates were identified by using 16S rDNA sequencing and further characterized in terms of catabolic sdsA gene, alkylsulfatase enzyme activity and SDS degradation abilities. Out of four isolates one isolate, namely Pseudomanas koreensis SDS4, was found to degrade SDS in between 82- 91% in both pure culture and detergent industry wastewater environments with an enzyme activity of 2.52 U/mg. The results pointed Pseudomanas koreensis SDS4 out as a potential isolate for the removal of SDS from the contaminated surface waters.

Download: Click here