Öznur Özen. Ardahan (Merkez) ve Göle ilçesinin yapraklı karayosunu (Musci) florası. Yüksek lisans tezi (2017)

Tez KünyeDurumu
Ardahan (Merkez) ve Göle ilçesinin yapraklı karayosunu (Musci) florası / The moss (Musci) flora of Ardahan (Center) and Gole district
Yazar:ÖZNUR ÖZEN
Danışman: PROF. DR. TURAN ÖZDEMİR
Yer Bilgisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Botanik = Botany
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
191 s.
Ardahan ilinin yapraklı karayosunu (Musci) çeşitliliğinin ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada Ardahan (Merkez) ve Göle ilçesindeki 39 istasyondan 01 Mart 2014 ve 01 Eylül 2016 tarihleri arasında yapraklı karayosunu örnekleri toplanmıştır. Örneklerin incelenmesi sonucunda, Bryophyta (Karayosunu) bölümüne ait toplamda, 11 ordo, 36 familya, 94 cins, 252 takson (tür, alttür ve varyete seviyesinde) tespit edilmiştir. Bunlardan 3 (üç) takson; Hygrohypnum ochraceum (Turner ex Wilson) Loeske, Hageniella micans (Mitt.) B.C. Tan & Y. Jia ve Herzogiella turfacea (Lindb.) Z.Iwats.) Türkiye briyofit florası için yeni kayıtlar olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Hennediella heimii (Hedw.) R.H.Zander ve Syntrichia minor (Bizot) M.T.Gallego, J.Guerra, M.J.Cano, Ros & Sánchez-Moya bu çalışma ile Türkiye’den ikinci kez kaydedilmiştir. Bunlara ilave olarak, Henderson (1961)’un Türkiye Kareleme Sistemi’ne göre 91 takson (tür ve tür altı) ise A5 karesi için yeni kayıttır. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Göle, Karayosunu, Flora, A5, Türkiye.
To determine moss diversity of Ardahan region, investigation materials were collected from 39 different localities between 01 March 2014 ve 01 September 2016 in the Ardahan (center) and Göle district. The taxonomic survey of Ardahan yielded 252 taxa belonging 11 order, 36 families and 94 genus in division Bryophyta. From 3 taxa Hygrohypnum ochraceum (Turner ex Wilson) Loeske, Hageniella micans (Mitt.) B.C. Tan & Y. Jia and Herzogiella turfacea (Lindb.) Z.Iwats.) are new to Bryophyte Flora of Turkey. Also, Hennediella heimii (Hedw.) R.H.Zander and Syntrichia minor (Bizot) M.T.Gallego, J.Guerra, M.J.Cano, Ros & Sánchez-Moya have been recorded for the second time for Turkey with this study. In addition, 91 taxa (specific and infraspecific) for A5 square have been regarded as the new records according to the Henderson (1961) Grid System of Turkey. Key Words: Ardahan, Göle, Moss, Flora, A5, Turkey.

Download: Click here