Ordu ve Giresun yöresi yenilebilir mantarlarında ağır metal birikiminin değerlendirilmesi

Tez KünyeDurumu
Ordu ve Giresun yöresi yenilebilir mantarlarında ağır metal birikiminin değerlendirilmesi / Assessment of heavy metal accumulation in edible mushrooms from Ordu and Giresun regions
Yazar:DERYA TOZLUOĞLU
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
Yer Bilgisi: Giresun Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Ağır metaller = Heavy metals
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
54 s.
Bu çalışmada Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Ordu ve Giresun illerinin bazı ilçe, köy ve yaylalarından toplanan bazı yenilebilir mantar türlerindeki ağır metal birikimleri (Zn, Co, Cr, Pb, Ni, Mn, Cu, Fe, Cd) incelenmiştir. Araştırmada kullanılan mantar türlerindeki ağır metal birikimleri ppm olarak; en yüksek Cd değeri istasyon Alınca en düşük istasyon Akkuş, en yüksek Co değeri istasyon Kabadüz en düşük istasyon Ulubey, en yüksek Cr değeri istasyon Ünye, en düşük istasyon Kulakkaya, en yüksek Cu değeri istasyon Kabadüz en düşük istasyon Ünye, en yüksek Fe değeri istasyon Kabadüz en düşük istasyon Ulubey, en yüksek Mn değeri istasyon Kabadüz en düşük istasyon Ulubey, en yüksek Ni değeri istasyon Ulubey en düşük istasyon Ünye, en yüksek Pb değeri istasyon Kabadüz en düşük istasyon Ulubey, en yüksek Zn değeri Tandır en düşük istasyon Ünye’de bulunmuştur. Sonuç olarak analiz edilen mantarların, yenilebilir düzeylerde ve besin kaynağı olarak metal kirliliği bakımından herhangi bir risk oluşturmadığı söylenebilir. Fakat çalışma bölgesi ve çalışmanın yapıldığı zaman bu konuda çok önemli olmaktadır.
The study investigated the heavy metal amounts as ppm (Zn, Co, Cr, Pb, Ni, Mn, Cu, Fe, Cd) in edible mushrooms species collected from Ordu and Giresun cities located in middle and eastern Black Sea region. The heavy metal amounts in mushrooms species were found Cd maximum in Alınca and minimum in Akkuş, Co amount maximum in Kabadüz and minimum in Ulubey, Cr amount maximum in Ünye and minimum in Kulakkaya, Cu amount maximum in Kabadüz and minimum in Ünye, Fe amount maximum in Kabadüz and minimum in Ulubey, Mn amount maximum in Kabadüz and minimum in Ulubey, Ni amount maximum in Ulubey and minimum in Ünye, Pb amount maximum in Kabadüz and minimum in Ulubey and Zn amount maximum in Tandır and minimum in Ünye. Finally, the investigated mushrooms can be consumed by people. But the regions and time that we investigate is very important.

Download: Click here