Karadeniz bölgesi Salticidae (Araneae) familyası faunası üzerine çalışmalar

Tez KünyeDurumu
Karadeniz bölgesi Salticidae (Araneae) familyası faunası üzerine çalışmalar / Studies on the fauna of family Salticidae (Araneae) of Black Sea region
Yazar:ÖZLEM ÖZŞEN
Danışman: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY TÜRKEŞ
Yer Bilgisi: Niğde Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
107 s.
Bu çalışma ile 2007?2008 yıllarında Karadeniz Bölgesinden toplanmış Salticidae familyasına ait 23 tür tesbit edilmiştir. Elde edilen örneklerin cins tayin anahtarına ek olarak, Heliophanus, Phlegra ve Pseudeuphrys cinsleri için tür tayin anahtarları oluşturulmuştur. Örneklerin morfolojileri ayrıntılı olarak tanımlanmış, sinonimleri, dünya ve Türkiye yayılışları verilmiştir. Fenoloji ve habitatları ile ilgili kısa bilgiler sunulmuş ve yayılış haritası hazırlanmıştır. Ayrıca, erkek çiftleşme organı ve dişi genital organı yapısındaki sistematik önem taşıyan karakterlerden erkekte pedipalpusa ait cymbium, bulbus, embolus, sperm kanalı, tibial ve femoral apofizler; dişide ise vulvaya ait spermateka, çiftleşme kanalı ve çiftleşme açıklığı kapsamlı bir biçimde incelenmiş ve çizimleri yapılmıştır. Salticidae familyasına ait Phintella castriesiana (Grube, 1861) türü Türkiye’den ilk kez kayıt edilmiştir.
In this study, 23 species from Salticidae were collected in 2007 and 2008 in Black Sea Region, were determinated. In addition to genus diagnostic key in achieved samples, species diagnostic keys were made for Heliophanus, Phlegra and Pseudeuophrys. Morphology of samples were exactly identified, synonyms, distribution of world and Turkey was given. Short knowledges about fenology and habitats were also given and distribution map was also made for studied species. Important systematic characters of male copulatory organ and female genitalia, in male?s pedipalpus, cymbium, bulbus, embolus, sperm duct, tibial and femoral apophysis; in female?s vulva, spermatheca, copulation duct and copulation opening were comprehensively examined and drawings were made. Phintella castriesiana (Grube, 1861) from Salticidae was recorded the first time in Turkey.

Download: Click here