Aliağa Körfezindeki deniz kirliliğinin bölge kefal balıklarında kirliliğin biyogöstergesi olan karaciğer EROD enzim aktivitesi ve balıktaki çeşitli metal düzeyleri …

Tez KünyeDurumu
Aliağa Körfezindeki deniz kirliliğinin bölge kefal balıklarında kirliliğin biyogöstergesi olan karaciğer EROD enzim aktivitesi ve balıktaki çeşitli metal düzeyleri ile belirlenmesi / Determination of sea pollution in Aliağa Bay by the liver EROD enzyme activity which is a biomarker of pollution and by various metal levels in leaping mullets.
Yazar:ONUR KENAN ULUTAŞ
Danışman: PROF. DR. İSMET ÇOK
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Eczacılık ve Farmakoloji = Pharmacy and Pharmacology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
150 s.
TEZ KONUSU: Aliağa Körfezindeki deniz kirliliğinin bölge kefal balıklarındakirliliğin biyogöstergesi olan karaciğer EROD enzim aktivitesi ve balıktakiçeşitli metal düzeyleri ile belirlenmesiÖĞRENCİ: Onur Kenan ULUTAŞTEZ DANIŞMANI: Prof.Dr. İsmet ÇOKANABİLİM DALI: Farmasötik ToksikolojiYILI: 2007STATÜSÜ: Yüksek Lisans TeziÖZETAliağa Körfezi Ege denizi kıyılarında İzmir şehrine yakın petrolrafinerisi, kağıt endüstrisi gibi geniş miktarda endüstriyel aktivitelerinolduğu bir bölgedir. Bu endüstrileşmenin atıkları, kentsel atıkların körfezeboşaltılmasının yanı sıra dünyanın beşinci büyük gemi söküm tesisleri debu bölgenin yakınında yer almaktadır. Bu bölgedeki endüstriyelaktivitelerden kaynaklanan kirliliğin sonuçlarına yönelik olarak ulusal birbilgi mevcut değildir. Bu çalışmada Aliağa Körfezinde kefal balıklarında(Liza saliens) EROD aktivitesi tayini ile Cr, Hg, Pb ve Cd metalleri ölçümleriyapılarak, bölgenin metal kirliliği ve sucul sistemin PAH tipi kirliliktenetkilenip etkilenmediği değerlendirilmiştir.Aliağa Körfezi EROD aktivitesi değerleri (2531.1 ±609.83 pmolres./dak./mg protein), kontrol bölgesi değerlerinden(46,33 ±3.11 pmolres./dak./mg protein) istatistiksel olarak oldukça farklıdır(p=0.0004).Sonuçlar Aliağa Körfezinde kirliliğin boyutlarına yönelik ilk bilgiler olup,bölgenin PAH tipi kirleticiler ile yoğun bir kirliliğe maruz kaldığınıgöstermektedir. Aliağa Körfezi Cr ve Pb ölçüm sonuçlarının(113.14 ±90.85ng/g ve 755.35 ±348.6 ng/g) kontrol bölgesi değerlerine göre(22.49 ±16.408ng/g ve 441.6 ± 142.74 ng/g) farkı istatistiksel olarak anlamlıdır(p0.05) ölçüm sonuçlarında aynı istatistiksel farkbulunamamıştır.
TEZ KONUSU: Aliağa Körfezindeki deniz kirliliğinin bölge kefal balıklarındakirliliğin biyogöstergesi olan karaciğer EROD enzim aktivitesi ve balıktakiçeşitli metal düzeyleri ile belirlenmesiÖĞRENCİ: Onur Kenan ULUTAŞTEZ DANIŞMANI: Prof.Dr. İsmet ÇOKANABİLİM DALI: Farmasötik ToksikolojiYILI: 2007STATÜSÜ: Yüksek Lisans TeziSUMMARYAliağa Bay at the west coast of Aegean Sea nearby İzmir, hosting awide range of industrial activities such as oil-refinery, paper factory.Although waste of these industrialization, city sewer system are commoncauses of pollution, also World?s fifth biggest ship-breaking area has beenlocated near of this region. There is no national documentation or researchon determination of pollution resulted from industrial activities in this area.In this study, the degree of induction of CYP4501A-associated ERODactivity in the liver and measurement of Cr, Hg, Cd, Pb metals will be usedpollution deposit of Aliağa Bay.Difference EROD activity results between Aliağa Bay(2531.1 ±609.83pmol res/min/mg protein) and reference point(46,33 ±3.11 pmol res/min/mgprotein) is statistically significant (p=0.0004). Thus obtained results fromthis study would be the first information regarding Aliağa Bay, the resultsindicates that, Aliağa Bay has been heavily polluted with PAH typecontaminants. Results of Cr and Pb analyzes for Aliağa Bay (113.14 ±90.85ng/g and 755.35 ±348.6 ng/g) are significantly different from referencepoint(22.49 ±16.408 ng/g and 441.6 ± 142.74 ng/g) results (p0.05) metalmeasurements.

Download: Click here