Balıkesir Kazdağı Milli Park’ındaki ötücü kuşların yüksekliğe bağlı kan parazitlerinin moleküler düzeyde araştırılması

Tez KünyeDurumu
Balıkesir Kazdağı Milli Park’ındaki ötücü kuşların yüksekliğe bağlı kan parazitlerinin moleküler düzeyde araştırılması / Altitudinal affects prevalence of haemosporidian parasite of songbirds in the Kazdagı Natıonal Park, Turkey
Yazar:TUĞBA TUNÇEL
Danışman: PROF. DR. TAMER ALBAYRAK
Yer Bilgisi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
73 s.
Kuş kan parazitlerinde yapılan araştırmalar parazit tanımlanması için kullanılan PCR bazlı moleküler metotların kullanılmasından bu yana kayda değer bir artış göstermiştir. Çalışmanın amacı farklı yükseklik aralıklarında ötücü kuşlarda bulunan kan parazitlerinin soy çeşitliliğini moleküler yöntemler ile belirlemek ve yüksekliğin kan parazitleri üzerine etkisini araştırmaktır. Ötücü kuşlardan düşük irtifa (0-400m) da otuz birey, orta irtifa (500-800) da otuz bir, yüksek irtifa (1200-1600m) da otuz bir birey olmak üzere üç farklı yükseklik alanından kan örnekleri toplanmıştır. Leucocytozoon cinsi üyelerinin yükseklikle negatif bir korelasyona sahip olduğu görülse de bu istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05 ve r=-0,073). Haemoproteus ve Plasmodium cinslerini içeren Parahaemoproteus da ise yükseklik arttıkça parazit prevelansı artmış ve istatistiksel olarak pozitif bir korelasyon görülmüştür (Düşük irtifa: % 63,33, orta irtifa: % 70,97 ve yüksek irtifa: % 96,77; p< 0.05, r=0,398). DNA dizi sonuçlarının GenBank veri tabanı ile MalAvi veritabanı karşılaştırılması yapılmış olup tez çalışmasında elde edilen haplotiplerin % 42,19’u bilim dünyası için ilk kez tanımlanması sağlanmıştır.
Research in avian blood parasites has seen a remarkable increase since the introduction of polymerase chain reaction-based methods for parasite identification. The objectives were to determine the lineage diversity of parasites occuring across the study. Songbirds are caught in three different altitudinally area, thirty individuals of the first altitude area (Low altitude; ≈ 400 m), thirty-two individuals from the second altitude area (Midle altitude; ≈ 800 m) and thirty-one individuals from the third altitude area (High altitude; ≈ 1600 m). High levels of haemosporidians (Haemoproteus sp. and Plasmodium sp.) prevalence (88-96%) were found across all of the study populations with no significant altitude effect. Leucocytozoon strains have negative correlation with heigh. Haemosporidians parasites more at high altitude increasing (Low altitude= 63,33%, Midle altitude= 70,97%, High altitude= 96,77%) (p< 0,05). The comparison of the results of the sequence with the Genbank database and the Malavi database was stuck. The results obtained in the study haplotypes were identified for the first time in the world of science 42.19%.

Download: Click here