Muradiye (Van) yöresinde yetişen makromantarlar üzerindetaksonomik bir araştırma

Tez KünyeDurumu
Muradiye (Van) yöresinde yetişen makromantarlar üzerindetaksonomik bir araştırma / A taxonomical research on the macrofungi grown in muradiye (Van) province
Yazar:GÖZDE ÇAĞLİ
Danışman: PROF. DR. AVNİ ÖZTÜRK
Yer Bilgisi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Botanik = Botany
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
164 s.
Bu çalışma, Van ili sınırları içerisinde yer alan Muradiye Yöresinde doğal olarak yetişen ve 2014–2015 yıllarında toplanan makromantar örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiş, mantarların morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makromantarlar hakkındaki bilgiler kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 7 ordo ve 23 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 88 makromantar taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 35’i yenen, 44 ‘ü yenmeyen, 9’unun ise zehirli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 5 makromantar türü ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makromantar çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Conocybe striaepes (Cooke) S. Lundell, Conocybe velutipes (Velen.) Hauskn. & Svrček, Entoloma ameides (Berk. & Broome) Sacc., Naucoria bohemica Velen., Melanophyllum aematospermum (Bull.: Fr.) Kreisel ‘dir. Bunlardan Melanophyllum, cins olarak da bu araştırmada ilk defa tespit edilmiş olan Türkiye mikotası için cins düzeyinde yenidir. Teşhisleri yapılan makromantar taksonlarının sistematikleri, bazidiokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan taksonların deskripsiyonları da verilmiştir. Tespit edilen makromantarlar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında (VANF) saklanmaktadır.
The present study was carried out on macrofungi growning in Muradiye (Van) province. Macrofungi specimens were collected between the years of 2014 and 2015 during field studies. The colorful photographs of all specimens were taken in natural habitat with digital camera. The ecological and morphological features of specimens and information on macrofungi known by local people were recorded. According to field and laboratory investigations, the total of 88 taxa belonging to 23 families and 7 ordos stated in Pezizomycetes and Agaricomycetes classis were identified. 35 of them are edible, 44 of them are inedible, 9 of them are poisonous Moreover, in the present study, the following 5 taxa were identified as new records for Turkish Mycobiota: Conocybe striaepes (Cooke) S. Lundell, Conocybe velutipes (Velen.) Hauskn. & Svrček, Entoloma ameides (Berk. & Broome) Sacc., Naucoria bohemica Velen., Melanophyllum haematospermum (Bull.: Fr.) Kreisel. These are Melanophyllum first of the determination as genus in research were identified as new genus records for Turkish The systematic, basidiocarp, ascocarp, spore photographs, distributions, the descriptions of new records and the other features of identified macrofungi were given. The identified specimens have been stored and maintained in Mycology Laboratory, Biology Department, Faculty of Science and Art, University of Yüzüncü Yıl.

Download: Click here