Mustafa Çelik. Türkiye Laserpitium L. (Apiaceae) cinsinin taksonomik revizyonu. Yüksek lisans tezi (2013)

Tez KünyeDurumu
Türkiye Laserpitium L. (Apiaceae) cinsinin taksonomik revizyonu / Taxonomic revision of the genus Laserpitium L. (Apiaceae) in Turkey
Yazar:MUSTAFA ÇELİK
Danışman: PROF. DR. AHMET DURAN
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Botanik = Botany
Dizin:Apiaceae = Apiaceae ; Türkiye = Turkey ; Umbelliferae = Umbelliferae
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
126 s.
Bu çalışma ile Türkiye?de doğal olarak yetişen Laserpitium L. (Apiaceae) cinsi taksonlarının morfolojik, palinolojik, anatomik (meyve) ve moleküler özellikleri incelendi. Laserpitium cinsi taksonlarının kapsamlı betimleri yapılarak tür tayin anahtarı yeniden düzenlendi. Arazi ve herbaryum çalışmaları ile taksonların coğrafi yayılışları, habitat özellikleri ve IUCN kategorileri değerlendirildi. Taksonlara ait polenler ve meyve yüzeyleri taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelendi. Ayrıca ışık mikroskobunda polenlerin ölçümleri yapıldı ve dijital fotoğrafları çekildi. Laserpitium taksonlarının filogenetik ilişkilerini belirlemek için bu cinse ait türler ile birlikte Laser trilobum, Thapsia garganica ve Heracleum platytaenium türleri dış grup olarak kullanıldı. Laserpitium türlerinin farklı bölgelerde yayılış gösteren popülasyonları arasındaki filogenetik ilişkiler ISSR moleküler metodu ile belirlendi. Ayrıca taksonların nümerik sınıflandırılmasında morfolojik, anatomik ve palinolojik çalışmalardan elde edilen veriler kullanıldı. Moleküler ve nümerik analizler için NTSYSpc 2.1. paket programı kullanıldı. Laserpitium petrophilum türü var. petrophilum ve var. spinosum var. nova alt taksonlarına ayrıldı.
In this study examination of the genus Laserpitium L. (Apiaceae), naturally growing in Turkey, taxa variability were studies by means of morphological, palynological, anatomical (fruit) and molecular analysis. The comprehensive descriptions of the genus Laserpitum were made and more useful keys of identification were rearranged. As a result of the field and herbarium studies, the corologies, habitat characteristics and IUCN threat categories of the species were completely evaluated. Pollen and fruit coat surface features of the studied taxa were examined with detailed scanning electron microscopy (SEM). Taxa of the genus Laserpitium and the out-group taxa belonging to the most close genera Laser trilobum, Thapsia garganica and Heracleum platytaenium were used in molecular studies in order to retrieve their phylogenetic relationships. The Phylogenetic relationships between species and populations of the same species growing in different locations and their variations were determined with the molecular ISSR fingerprinting method. Numerical classification of the taxa, based on morphological, palynological and anatomical data, was also conducted. Molecular and numerical analyses were conducted with the software NTSYSpc 2.1. Laserpitium petrophilum taxonomic position evaluated as var. petrophilum and var. spinosum var. nov. for the first time.

Download: Click here