Mikorizal birlikteliklerin biber (Capsicum annuum L.) bitkisinde büyüme, gelişme ve kapsaisin üretimi üzerine etkilerinin araştırılması

Tez KünyeDurumu
Mikorizal birlikteliklerin biber (Capsicum annuum L.) bitkisinde büyüme, gelişme ve kapsaisin üretimi üzerine etkilerinin araştırılması / Investigation of the effects of mycorrhizal relationships on growth, development and capsaicin production in pepper plant (capsicum annuum l.)
Yazar:ŞÜKRÜ CANPOLAT
Danışman: PROF. DR. CEMİL İŞLEK
Yer Bilgisi: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Biyoteknoloji = Biotechnology ; Ziraat = Agriculture
Dizin:Arbüsküler mikoriza fungus = Arbuscular mycorrhiza fungi ; Capsicum annuum = Capsicum annuum ; Veziküler arbüsküler mikoriza = Vesicular arbuscular mycorrhiza
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2023
135 s.
Bu çalışmada biber bitkisi (C. annuum) ile mikorizal mantar türleri Funneliformis mosseae ve Rhizophagus intraradices’in simbiyotik ilişki kurması sağlanarak mikorizanın dört farklı sulama oranı (%25, 50, 75 ve 100) uygulanan biber bitkilerinin fenolojik özelliklerine, biyokimyasal değişimlere, antioksidan aktivitelerine ve kapsaisin üretimine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Mikorizal mantarların biberde morfolojik özellikler ve meyve özelliklerine etkisi, bitkinin besin elementlerine etkisi; biyokimyasal özelliklere etkisi ve GC-MS ile kapsaisin ve dihidrokapsaisin üretimine etkisi incelenmiştir. Mikorizal mantar ile inoküle edilerek farklı sulama oranları uygulanan biber bitkilerinin kontrol bitkilerine kıyasla araştırılan parametreler açısından daha iyi değerlere sahip oldukları tespit edilmiştir. En fazla kapsaisin üretimi F. mosseae ile inokule edilerek %50 sulama uygulanan bitki grubunda 6,45±0,22 mg/g KA olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda acı biber bitkisinin F. mosseae ve R. intraradices mikorizal mantarlar ile kurmuş olduğu simbiyotik ilişkinin bitkinin büyüme, gelişme ve kapsaisin üretimi üzerine olumlu etkilerinin olduğu ortaya konmuştur.
In this study, it was aimed to investigate the effect of mycorrhizal fungi Funneliformis mosseae and Rhizophagus intraradices on phenological characteristics, biochemical changes, antioxidant activities and capsaicin production of pepper plants treated with four different irrigation rates (25, 50, 75 and 100%) by establishing a symbiotic relationship with pepper plant (C. annuum). The effect of mycorrhizal fungi on morphological characteristics and fruit characteristics of pepper, plant nutrient content, biochemical properties, capsaicin, and dihydrocapsaicin production by GC-MS were investigated. It was determined that pepper plants inoculated with mycorrhizal fungi and treated with different irrigation rates had better values regarding the investigated parameters than control plants. The highest capsaicin production was determined as 6.45±0.22 mg/g DW in the plant group inoculated with F. mosseae and irrigated at 50%. This study revealed that the symbiotic relationship of the pepper plant with the mycorrhizal fungi has positive effects on the growth, development and production of capsaicin.

Download: Click here