Van merkez Poaceae (Gramineae) florası üzerinde floristik sistematik incelemeler

Tez KünyeDurumu
Van merkez Poaceae (Gramineae) florası üzerinde floristik sistematik incelemeler / The floristic and systematic reaserchs on the Poaceae in Van province-central area
Yazar:AHMET ŞEN
Danışman: PROF. DR. AVNİ ÖZTÜRK
Yer Bilgisi: Yüzüncü Yıl Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
155 s.
Bu çalışma Van Merkez bölgesinde yetişen Poaceae örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışması ve örneklerin toplanması, preslenmesi ve kurutulması 2011-2015 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Arazi ve herbaryum çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin yaklaşık 46 cins ve 98 tür, 11 alttür, 6 varyeteye ait 115 takson, olduğu tespit ve teşhis edilmiştir. Bu Araştırmalarımızda tezimiz ve araştırma bölgemiz, Türkiye ve botanik litaretürü için özgün olan bir çok sonuç elde edilmiştir. Örneğin Türkiye’nin batı bölümünden birkaç çoğrafi karede şimdiye kadar varlığı Türkiye florasında gösterilip Doğu Türkiyeden ve araştırma bölgemizden bugüne kadar bilinmeyen üç (3) adet cins ve onlara ait birer tür ilk kez bu çalışmamızda bulunup keşfedilmiştir. Bu yeni cinslerden birincisi Phalaris L. ve onun P. canariensis auctt. non L. türü ,ikincisi Schismus P. Beauv. cinsi ve onun S. barbatus (L.) Thell. türü, üçüncüsü Trisetum Chrtek. cinsi ve onun T. thospiticum Chrtek türüdür. Bu türlerinin tehlike sınıfları (EN.) olarak belirlendi. Ayrıca Dünya litaretürü için yeni keşfedilen Aegilops vanensis A. ÖZTÜRK (sp. nov.) olarak adlandırılan türümüz de bu araştırmalarımızın önemli bir özgünlüğünü (orjinalitesi) teşkil etmiştir. Yenilik ve özgünlüklerden bir diğeri de Eragrostis pilosa, Koeleria eriostachya, Vulpia myurus, ve Alopecurus bulbosus, Bromus fasciculatus gibi bazı türlerin Van Merkez florası için yeni kayıt olarak bulunmuştur. Bunlardan Alopecurus bulbosus, Bromus fasciculatus B9 coğrafi karesi için yeni kayıttırlar. Agropyron deweyi ve Trisetum thospiticum gibi bazı endemik türler de tespit edilmiştir. Ayrıca bazı nadir bulunan taksonlar da tespit edilip tehlike sınıfları belirtilmiştir. Anahtar kelimeler: Flora, Poaceae (Gramineae), Sistematik, Van, Merkez, Türkiye.
This study was conducted on Poaceae samples growing in Van Center Province. Fieldwork and sample collection, and drying process was done between 2011 and 2015. After field and herbarium studies, it was discovered that the samples 46 are in genus 98 species, and 11 sub-species, 115 taxas which belong to 6 varieties. In this research, our dissertation and reaearch area obtained many results which are unique for Turkey and our botanic literature. For example, 3 types and one species belonging to them which were shown in a few maps of Western Turkey but not known in Eastern Turkey and in our research area was found. The first of these new species is Phalaris L. and it is P. canariensis auctt. non L. type. The second is Schismus P. Beauv species and its S. barbatus (L) type. The third is Trisetum and it is T. thospiticum Chrtek. type.the risk category of the species were determined to beendangered (EN). In addition, our species named Aegilops vanensis A. ÖZTÜRK (sp. nov. ) which was recently discovered for the world’s literature shows the originality of our research. Another innovation and originality is that Eragrostis pilosa, Koeleria eriostachya, Vulpia myurus and Alopecurus bulbosus, Bromus fasciculatus are new discoveries for Van Center province. Of which, Alopecurus bulbosus, Bromus fasciculatus are new discoveries for B9 geograpical area. Some endemic types like Agropyron deweyi and Trisetum thospiticum were discovered. In addition, some rare taxas were found and their risk category were specified as endangered. Keywords: Flora, Poaceae (Gramineae), Systematic, Van, Central Area, Turkey.

Download: Click here