Metin Argunhan. Hamidiye alayları ile koruculuk ilişkisi. Yüksek lisans tezi (2009)

Metin Argunhan. Hamidiye alayları ile koruculuk ilişkisi. Yüksek lisans tezi (2009)
Title:Hamidiye alayları ile koruculuk ilişkisi=The relationship between hamidiye regiments and regional militia power. Yüksek lisans tezi
Author:Metin Argunhan
Translator:
Editor:Danışman: Kadir Cangızbay
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2009
Pages:IV, 111
ISBN:
File:PDF, 11 MB
Download:Click here

Metin Argunhan. Hamidiye alayları ile koruculuk ilişkisi. Yüksek lisans tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009, IV+111 s.

Hamidiye Alayları ile köy koruculuğu yaklaşık bir asır ara ile kurulmalarına rağmen dayandıkları unsurlar, kuruluş çalışmaları, kurulma şekilleri, aldıkları eleştiriler, merkezi otoritelerin eleştirilere verdikleri cevaplar ve aşiretlerle merkezi otoritenin ilişkileri açısından benzerlik göstermektedirler. Hamidiye Alaylarının aşiret hiyerarşisi üzerine yaptığı etki ve aşiretsel yapının güçlenmesine katkı sağlamasıyla da korucolukla benzerlik göstermektedir. Alaylara katılan aşiretler ile Koruculuğu kabul eden aşiretlerin de büyük bir çoğunlukla aynı olduğu ve aşiret liderleri yada varislerinin siyasi alandaki etkinlerine bakıldığında da bu aynılığın devam ettiği tesbit edilmektedir.

Even there is a century between the establishment of Hamidiye Regiments and regional militia powers both of the structures share the same base. The shape of establishment and the parameters which let the establishment of these two structures have similarities. These similarities can be observed at the level of pre- establishment, how they organize their establishment,also critics that are directed,responses which comes from the state authority and the relationship between the central state power and feudal lords. When the impact of, Hamidiye Regiments on the hierarchy of feudal lords and on the reinforcement of the feudal structure in that century,examined some similatiers can be revealed at the structure of regional militia power. The feudal lords whinc give support to the Regiments are mostly the same, which give support to the regional militia power. This similariyt can be seen also when Feudal lords or their successors observed in trems of their influence on the political era.