Abdullah al-Hamadi. Spirulina platensis ve Chlorella vulgaris ile boyar madde giderimi. Doktora tezi (2017)

Tez KünyeDurumu
Spirulina platensis ve Chlorella vulgaris ile boyar madde giderimi / Removal of dyes by Spirulina platensis and Chlorella vulgaris
Yazar:ABDULLAH AL HAMADI
Danışman: PROF. DR. GÜVEN URAZ
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2017
137 s.
Sanayi ve teknolojinin artan hızla ilerlemesine bağlı olarak ekolojik sistemleri tehdit eden kirleticiler doğaya zarar vermektedir. Özellikle tekstil endüstrisinin kullandığı toksik boyar maddeler atık sularla birlikte diğer su ekosistemlerine karışmaktadır. Atık su sistemlerindeki bu problem yaratan kirleticilerin giderimini sağlamak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler içerisinde biyosorpsiyon işlemi diğer yöntemlere kıyasla daha kolay, daha ekonomik ve çevreye dost alternatif bir yöntemdir. Bu çalışmada Spirulina plantensis ve Chlorella vulgaris kuru biyokütlesi sulu çözelti içerisindeki farklı azo boyar maddelerinin (Acid Black 210, Acid Black 234, Acid Blue 113, Acid Blue 7 ve Acid Brown 349) biyosorpsiyon yöntemi ile gideriminde kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda boyar madde biyosorpsiyonu için S. platensis ve C. vulgaris biyokütlesinin optimum pH değeri 2 olarak belirlenmiştir. En uygun biyosorbent miktarı 0,5 g/ L olarak tespit edilmiştir. Boyar madde biyosorpsiyonuna boyar madde konsantrasyonunun etkisi incelendiğinde, her iki biyosorbent için boya konsantrasyonu artmasıyla giderim aktivitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Ortam sıcaklığının boyar madde biyosorpsiyonuna etkisi incelendiğinde, sıcaklığın artmasıyla S. platensis adsorbenti için giderim verimi artarken, C. vulgaris adsorbenti için azalmıştır. Optimum sıcaklık değeri S. platensis için 60°C ve C. vulgaris için 30°C olarak belirlenmiştir. Spektrofotometrik ölçümler sonrası elde edilen sprektrum analizi, adsorbanın sulu çözelti içerisindeki boyar maddelerin giderimi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Owing to increasing industrial development, many technological contaminants threaten the ecological system and harm nature. In particular, toxic dye materials used in the textile industry often dissolve in other water resources when absorbed by waste water. Many procedures are used to counter this absorption. Biosorption is the easiest, most economical and environmentally-friendly of these. In this research, Spiralina plantensis and Chlorella vulgaris have both been used for the biosorption of different azo-dye materials (Acid black 210; Acid Black 234; Acid blue 113; Acid blue 7 and Acid brown 349) in the water solution. As a result of these experiments, the optimum pH for S. platensis ve C. vulgaris was determined as 2. The most suitable biosorbent amount was determined as 0,5 g/ L. When the effect of dye concentration on dye biosorption was examined, it was found that there was an increase in the removal process owing to increasing dye concentration when two biosorbent materials were used. The effect of temperature on dye biosorption increased with rising temperature for S. platensis and increased biosorption efficiency, whereas C. vulgaris decreases as temperatures increase. Optimum temperatures were determined for S. platensis and C. vulgaris as 60°C and 30°C respectively. Spectrum analysis obtained by spectofotometric measurements has shown that adsorbent has significant importance for the removal of dye materials in the aqueous solution.

Download: Click here