Anadolu’da Roma hakimiyeti: isyanlar, tepkiler ve huzursuzluklar. Asia eyaleti’nin kuruluşu’ndan (MÖ 129) Justinianus döneminin sonuna kadar (MS 565)

Tez KünyeDurumu
Anadolu’da Roma hakimiyeti: isyanlar, tepkiler ve huzursuzluklar.Asia eyaleti’nin kuruluşu’ndan (MÖ 129) Iustınıanus döneminin sonuna kadar (MS 565) / Resistance and unrest in Anatolia under Roman rule from the establishment of the province of Asia (129 AD) to the end of the reign of Justinian (AD 565)
Yazar:YUSUF GÜRKAN ERGİN
Danışman: PROF. DR. MUSTAFA H. SAYAR
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Bölümü / Tarih Ana Bilim Dalı / Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Anadolu = Anatolia ; Egemenlik = Sovereignty ; Eski Çağ tarihi = Old Age history ; Korsanlar = Implications ; Roma Dönemi = Roman Period ; Roma İmparatorluğu = Roman Empire ; İsyanlar = Rebellions ; İtalya-Roma = Italian-Roman
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2009
753 s.
Uzun süreli bir egemenliği çeşitli avantajları vardır: idare, ekonomi ve sosyal hareketlilikte istikrar ki, özellikle Roma İmparatorluğu’nda bu olgular çok açık şekilde izlenebilmektedir. Fakat bu durum, imparatorlukların tebaalarına her zaman adil davrandıkları ve başarılı bir yönetim gösterdikleri anlamına gelmez. Bu bağlamda, tezimiz, Anadolu’daki Roma hâkimiyeti boyunca meydana gelen isyan, huzursuzluk ve direnişleri; bunlar karşısında Roma’nın aldığı önlemleri, bunların başarıları ve başarısızlıklarını ele almaktadır. Bunun için yaklaşık 700 yıllık bir zaman dilimindeki olaylar birbirleriyle olan ilişkileri göz önünde bulundurularak geniş bir çerçeve içinde incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın başlığı okuyucunun aklına Roma’nın olumsuz taraflarını getirmesine karşın, tezin cevaplamaya çalıştığı diğer bir soru, Anadolu gibi geniş bir coğrafyada, çeşitli halklar arasında birçok olay çıkmasına rağmen, Roma’nın hâkimiyetini korumayı nasıl başarabildiğidir.
As is well known, the primary advantage of a long term rule is stability in administration, economy and social mobility, which can be traced especially in the Roman Empire. This does not mean, however, that during these periods of relative peace and prosperity the ruling powers always treated their subjects justly and displayed good administrative abilities. In this regard, my thesis focuses on the disturbing events of the Roman rule in Anatolia, on how the Romans dealt with rebellions and unrest; their successes and failures. Although the title may evoke a negative perception in readers? mind, this study also aims to reveal one basic fact: Why did Roman hegemony survive in Anatolia in spite of countless rebellions and unrests occurred in a wide geography and led by numerous people of different ethnics? What was the key to her success and why did the rebels fail?

Download: Click here