Anıtkabir’in Ötesi Atatürk’ün Mezar Mimarisi – Ulusal Benliğin İnşası ve Sürdürülmesi (Christopher S. Wilson)

Anıtkabir’in Ötesi Atatürk’ün Mezar Mimarisi Ulusal Benliğin İnşası ve Sürdürülmesi Christopher S. Wilson KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
Ölümünün ardından Anıtkabir’e nakledilene kadar Atatürk’ün naaşı farklı yerlerde kaldı, halkın ziyaretine açıldı. Anıtkabir’in Ötesi: Atatürk’ün Mezar Mimarisi – Ulusal Belleğin İnşası ve Sürdürülmesi adlı kitap Atatürk’ün naaşının tutulduğu bu yerleri; cenaze törenlerini; Anıtkabir’in inşasını, muhafazasını ve kurumsallaşmasını inceliyor. Bunlardan hareketle, mezar mimarisinde ortaya çıkan Atatürk temsillerinin ulusal ve kolektif belleği şekillendiren faktörlerle ilişkisini ortaya koyuyor.

Kitap, naaşın geçtiği ya da kaldığı noktaları takip ederek bu mekânların ulusal bellekteki anlamlarını araştırıyor. Atatürk’ün mezar mimarisinin iki kalıcı örneği olan Dolmabahçe Sarayı’ndaki yatak odasında ve Anıtkabir’de, zaman içinde yapılan değişiklikleri göstererek mezar mimarisinin ulusal belleği sürdürmedeki dinamik kullanımına da dikkat çekiyor. Wilson’a göre kitabın amacı, gelecekteki “Anıtkabir’in ötesi”ni tahmin edebilmek için geçmişteki Anıtkabir’in aydınlatılması. Christopher S. Wilson, Florida’daki Ringling College of Art and Design’da mimarlık ve tasarım tarihi dersleri veriyor.

Çevirmen: Mehmet Beşikçi
Yayın Tarihi:18.06.2015
ISBN:9786055250485
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:176
Cilt Tipi:Karton Kapak
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:16.5 x 24 cm