Ayhan Yeşilot. İstanbul’da tarihi yapılar üzerinde yetişerek bunları tahrip eden bitkiler. Yüksek lisans tezi (2000)

Tez KünyeDurumu
İstanbul’da tarihi yapılar üzerinde yetişerek bunları tahrip eden bitkiler /
Yazar:AYHAN YEŞİLOT
Danışman: PROF. DR. SABRİ SÜMER
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Ballıbabagiller = Labiatae ; Tarihi yapılar = Historic structures ; Topkapı Sarayı = Topkapı Palace ; Yapışkan otu = Pellitory ; İncir = Fig ; İstanbul = Istanbul
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
96 s.
Bu yüksek lisans çalışmasında tarihi eserlerden örnekler alınarak hangi bitkilerin zarar verdiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen bitkilerin en önemlileri ve genellikle tüm terini eserlerde istisnasız bulunan Parietaria judaica L. (Yapışkanotu)’dır. Daha sonra Ficus carica L. (incir), Heder a helix L. (orman samaşığı), Graminea (otlar) üyeleri çok sayıda bulunur. Diğer türler ise daha az sayıda bulunur. Bu bitkilerin bir an önce tarihi eserlerden temizlenmesi gerekir aksi halde tarihi eserlerimiz şimdiki durumlarından daha fazla daha zarar görecektir.
In this study, samples taken from historical buildings were analyzed to find out which plants have made damages to those historical buildings. Among the plants analyzed, the most important plant to damage the buildings is Parietaricajudaica L. (so called ” yapışkanotu ” in Turkish ) which was found on the historical placed studied without any exception.In addition to aforementioned plant, Ficus carica L. ( incir ), Hedera helix L. ( orman sarmaşığı ) and Greminea ( otlar ) were found in considerable amount as well. Other species were observed in less quantities. All of these plants must be removed from historical places. Otherwise, those building will be damaged more than what the current standings are.

Download: Click here