Bazı mantarların antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması

Tez KünyeDurumu
Bazı mantarların antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması / The investigation of antioxidant and antimicrobial activities of some fungi
Yazar:YELİZ SALDIR
Danışman: DOÇ. DR. KUTRET GEZER
Yer Bilgisi: Pamukkale Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
60 s.
Bu çalışmada, Denizli ilinin Gireniz Vadisinde yayılış gösteren bazı mantarların (Calvatia gigantea (Batsch) Lloyd, Sarcodon squamosus (Schaeff.) Quél. ve Morchella elatovelutipes Jacquet.) metanol ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca toplam fenolik madde içerikleri de araştırılmıştır. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH ve β-karoten ağartma metodları kullanılmıştır. Mantarların Candida albicans (ATCC 10231), Escherichia coli (ATCC 25922), Salmonella typhimurium (ATCC 14028), Staphylococcus aureus (ATCC 25923)’a karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. En yüksek antioksidan aktiviteyi (%82.6) Morchella elatovelutipes mantarı gösterirken, en yüksek serbest radikal giderim aktivitesini (%78,571) S. squamosus mantarı göstermiştir. Toplam fenolik madde içeriği en fazla olan tür ise S. squamosus (18,85 mg/ml GAE) olarak belirlenmiştir. En yüksek antimikrobiyal aktiviteyi S. aureus ATCC 25923 bakterisine karşı 150 mg/ml konsantrasyonda M. elatovelutipes (13 ± 1 mm) gösterirken, en düşük antimikrobiyal aktivite ise C. albicans ATCC 10231 bakterisine karşı 50 mg/ml konsantrasyonda M. elatovelutipes (2 ± 0 mm) ve C. gigantea (2 ± 0 mm) türlerinde tespit edilmiştir. Ayrıca C. gigantea ekstraktı S. aureus ATCC 25923 bakterisine karşı ve M. elatovelutipes ve S. squamosus ekstraktları E. coli ATCC 25922 bakterisine karşı herhangi bir antimikrobiyal etki göstermemiştir. Çalışmamızda kullanılan makrofungusların antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin ilk kez araştırıldığı bu çalışma sonucunda bu mantarların yeterli seviyede antioksidan etkiye sahip oldukları belirlenirken zayıf antimikrobiyal etki gösterdikleri belirlenmiştir.
In this study, the antioxidant and antimicrobial activities of methanol extracts of some mushrooms (Calvatia gigantea (Batsch) Lloyd, Sarcodon squamosus (Schaeff.) Quél. ve Morchella elatovelutipes Jacquet.) which spread in Gireniz Valley of Denizli were investigated. Beside, total phenolic contents of these fungi were conducted. In order to determine the antioxidant activities, DPPH and β-carotene bleaching methods were used. Antimicrobial activities of mushrooms were examined against Candida albicans (ATCC 10231), Escherichia coli (ATCC 25922), Salmonella typhimurium (ATCC 14028), Staphylococcus aureus (ATCC 25923). While M. elatovelutipes was showing the highest antioxidant activity (%82.6), S. squamosus showed the highest free radical removal activity. S. squamosus was determined as the species that has the highest phenolic content (18,85mg/ml GAE). While M. elatovelutipes (13±1 mm) was showing the highest antimicrobial activity at the concentration of 150 mg/ml against S. aureus ATCC 25923 bacteria, the lowest antimicrobial activity was found in M. elatovelutipes (2±0 mm) and C. gigantea (2±0 mm) species against C. albicans ATCC 10231 at 50 mg/ml concentration. Also the C. gigantea extract against S. aureus ATCC 25923 bacteria and M. elatovelutipes and S. squamosus extracts against E. coli ATCC 25922 bacteria did not show any antimicrobial effect. While for the first time investigation of the antimicrobial and antioxidant features of the macrofungi used in our study indicated that these fungi were effective enough for the antioxidant impact, it was determined that these fungi show low antimicrobial effect.

Download: Click here