Cip Baraj Gölü’nde bulunan Chironomidae larvalarının mevsimsel dağılımı

Tez KünyeDurumu
Cip Baraj Gölü’nde bulunan Chironomidae larvalarının mevsimsel dağılımı / The seasonal dispersal of chironomid in Cip Lake
Yazar:AYDA AKIL
Danışman: DOÇ. DR. YUSUF AYVAZ
Yer Bilgisi: Fırat Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Chironomidae = Chironomidae ; Cip barajı = Cip dam ; Elazığ = Elazığ ; Larva = Larva
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1992
46 s.
Bu çalışmada, Kasım 1991 ile Ekini 1992 tarihleri arasında Cip Baraj’ından (Elazığ) toplanan Chironomidae (Dıptera) larvaları değerlendirilmiştir. Tanypodinae, Chironominae ve Orthuuladıinae altfamilyalarına ait 17 tür tespit edilmiştir. Türlerin aylara ve istasyonlara güre dağılımları tablolar ve grafiklerle ifade edilmiştir. Her türün sistematik özelliklerini gösteren önemli kısımlarının fotoğrafları ile bazılarının şekilleri bulgular kısmında sunulmuştur. Bu çalışmada, Cricotopus tricinctus yalnız sonbaharda I. ve II. istasyonlarda, yalnız ilkbaharda bulunan Cardiocladius capucinus’a ü.istasyonda, Paracladius conversus’a I. ve II. istasyonlarda, Virgotanytarsus arduensis’e III. istasyonda, sadece yazın bulunan Paratricocladius rufiventris ve Polipedilum nubeculosum I. ve II. istasyonlarda tespit edilmiştir. En fazla bulunan Paratanytarsus lauterborni toplam larva sayısının %13’ünü, Virgotanytarsus arduensis ise %0.7’sini oluşturmuştur. Sonuçta en fazla larvanın yaz, en az larvanın kış mevsiminde bulunduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Chironomidae, Chironomus, Tanypodinae, Orthocladiinae, Chironomus.
In this study, the Chironomidae (Diptera) larvae collected of Cip Dam lake have been investigated. Our result have established the presence of 17 species belonging to subfamilies Tanypodinae, Chironoimnae and Orthoclarhinae. The parts of the bodies of individuals belonging to each species considered to be important in diagnosis have been depicted in photograps, in addition individuals figures of some species have been drawn. In this study, Cricotoptis tricinctus has been esteblished in station I. and II. only autum, Cardiocladius capucinus in station II., Paracladius conversus in station I., and II. and Virgotanytarsus arduensls in station III. only spring, whereas Polypedilum nubeculosum station I. and II. only in summer. The most abundant species, namely Paratany tarsus Tauter bor ni contained 13°,-. of total larvae numbers, whereas the most scarce species, Virgotanytarsus arduensis consisted of 0,7% of total larvae, only. We have concluded thai: t lie highest number of larvae occurred in slimmer,’ whereas the lowest number was found in winter. KEY WORDS: Chironomidae, Chironömus, Tanypodinae, Orthocladnnae, chironoimnae.

Download: Click here