Determination of in vitro activity of Panomycocin against Botrytis cinerea

Tez KünyeDurumu
Determination of in vitro activity of Panomycocin against Botrytis cinerea / Panomycocin’in botrytis cinerea üzerindeki inhibisyon etkisinin belirlenmesi
Yazar:NİHAL YERLİ
Danışman: PROF. DR. KADRİ FATİH İZGÜ
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
80 s.
Kurşuni küf, hasat sonrası hastalıklardan birisidir. Kurşuni küf hastalık yapıcı etmen olarak bilinen Botrytis cinerea özellikle, üzümleri infekte eder. Bu hastalığı önlemek için bazı sentetik mantar ilaçları kullanılmıştır. Fakat diğer hastalık yapıcı mantarlara karşı direnç oluşumuna sebep olmuştur ve hem insan sağlına hem de çevre güvenliği için risk olmuşturmaktadır. Buyüzden maya öldürücü proteinler alternative control metod olarak düşünülmektedir. Bir öldürücü maya olan Pichia anomala, Panomycocin adında K5 tip maya öldürücü proteini ormata salar. K5 tip maya öldürücü proteini exo-β-1,3 glucanase aktivitesine sahiptir ve biyolojik kontrol için kullanım şartlarında uygun pH ve sıcaklıkta stabildir. Bu çalışmanın amacı K5 tip maya öldürücü proteininin İtalya’dan izole edilen B. cinerea (DSMZ 5145) ile Tekirdağ’dan izole edilen 5 adet B. cinerea türleri üzerindeki inhibisyon etkisinin belirlenmesidir. K5 tip maya öldürücü proteininin öldürücü aktivitesi, Klinik ve Laboratuvar Araştırmaları Enstitüsüne (CLSI) M38-A bağlı broth mikrodilüsyon deneyi ile anlaşılmıştır ve B. cinerea türleri üzrinde yüksek derecede etkili olduğu kanıtlanmıştır. 96’lı kuyucuklardaki B. cinerea türlerinin büyüme inhibisyonlarının farklılığı 72 saat sonra inverted mikroskobu ile belirlenmiştir. K5 tip maya ölürücü proteini exo-β-1,3 glucanase özelliği ile hiflerde fizyolojik ve morfolojik olarak değişikliklere protoplasmalarının katılaşmasına ve parçalanmasına sebep olmuştur. K5 çeşit öldürücü maya türünün en etkili büyüme inhibisyon etkisi 2048µg/ml miktarında gözlemlenmiştir. %50 büyüme inhibisyonu için etkili K5 tip öldürücü maya proteininin miktarı ise 512µg/ml’dir. Sonuçlar gösteriyor ki K5 tip öldürücü maya proteinini ortama salan P. anomala kurşuni küf hastalığının önlenmesi için biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılabilir.
Grey mold disease is one of these postharvest decays. Especially grapes are infected by Botrytis cinerea known as a causal agent of the grey mold disease. Some fungicides are used to control this disease. However, they cause funcide- resistant strains of the pathogens and make hazardous for human health and environmental safety. Therefore, The killer yeasts are considered as promising alternative antifungal agents among other biocontrol agents. Pichia anomala which is a killer yeast secretes the K5 type yeast killer protein called Panomycocin. The K5 type yeast killer protein has exo-β-1,3 glucanase activity and is stable at pH’s and temperatures appropriate for its biocontrol usage. The goal of the research is to determine the inhibition effect of the K5 type yeast killer protein on B. cinerea strains including type strain B. cinerea (DSMZ 5145) isolated from Italy and other 5 B. cinerea strains isolated from different fields in Tekirdağ. This inhibition activity of the K5 type yeast killer protein was known from broth microdilution assay based on CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institue) M38-A and found to be highly effective on B. cinerea strains. The difference of the growth inhibition of B. cinerea strains in 96-well plates was determined with inverted microscope after 72 hours. The K5 type yeast killer protein with exo-β-1,3 glucanase activity resulted in physiological and morphological changes in the hyphae by causing coagulation and destruction of the protoplasm. The most effective growth inhibition was observed with 2048µg/ml of the K5 type yeast killer protein. MIC2 value of the K5 type yeast killer protein was 512µg/ml. The results showed that P. anomala secreting the K5 type yeast killer protein would be used as a biocontrol agent for prevention of grey mold disease in grape fields.

Download: Click here