Drosophila melanogaster’de larval ve ergin dönem besin kısıtlamasının ömür uzunluğu üzerine etkisinin araştırılması

Tez KünyeDurumu
Drosophila melanogaster’de larval ve ergin dönem besin kısıtlamasının ömür uzunluğu üzerine etkisinin araştırılması / The effect of dietary restriction at larval and adult stage on life span in Drosophila melanogaster
Yazar:PINAR GÜLER
Danışman: DOÇ. DR. ERGİ DENİZ ÖZSOY
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Besin değeri = Nutritive value ; Besin ögeleri = Nutritional components
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
100 s.
Yaşlanma sürecini tanımlamak için en temel yaşam öyküsü karakteri ömür uzunluğudur. Ömür uzunluğu, yaşayabilirliği düşüren tüm faktörlerden etkilenmektedir. Bu nedenle değişen çevre koşullarında organizmanın genotipi ve çevresel değişkenlerin etkisi ile ömür uzunluğunda varyasyon görülmektedir. Bu tez çalışması, çevresel bir değişken olan besin kısıtlamasının ömür uzunluğuna etkisini ortaya koymaktadır. Açlık direnci özelliğine göre seçilen dört izosoy ile gerçekleştirilen çalışmada, larval ve ergin dönemde uygulanan besin kısıtlamasının ömür uzunluğu üzerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre ergin dönem beslenmesi ömür uzunluğu üzerine doğrudan etkilidir. Larval dönem beslenmesinin ömür uzunluğu üzerinde tek başına anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Larval donemdeki beslenme sureci ergin donemdeki beslenmeyle birlikte birikimsel bir etki oluşturmaktadır. Bunun yanında optimum olarak kullanılan maya miktarı (100 g/l) üzerinden yapılan besin kısıtlamasının ömür uzunluğunda düşüşe, 20 g/l ve daha az maya miktarının ise çevresel stres sonucu ölüm hızında artışa neden olmuştur. Ayrıca, açlık direnci özelliğine göre seçilen izosoyların bu özellikten bağımsız olarak kendi genetik altyapıları ön plana çıkmış ve açlık direnci ile ömür uzunluğu arasında bir ilişki görülmemiştir. Soyların kendileşmiş olmaları nedeniyle genetik alt yapılarının farklı genomik i profiller için homojen hale gelmesi, yaşlanma sürecini etkileyen bir diğer etmen olabilir. Bu nedenle besin kısıtlamasına bağlı çevresel stres ve kendileşme gibi yaşa bağlı olmayan ölüm oranını arttıran faktörlerin etkisi, yaşa bağlı olmayan yüksek ölüm oranı ile doğrulanmıştır. Anahtar kelimeler: Ergin dönem besin kısıtlaması, larval dönem besin kısıtlaması, ömür uzunluğu, açlık direnci, çevresel stres, yaşa bağlı ölüm oranı.
Life span is the main life history trait to describe aging. Life span is affected by many factors that can reduce the viability. In general, life span varies with genotype and environmental factors related. In this study, the effect of dietary restriction, which is strong environmental variable for life span was investigated. In particular, life spans of the different starvation resistance lines which were food restricted at larval and adult stages were analysed. We study the effect of dietary restriction on larval and adult stage of life span with four isofemale line selected by starvation resistance. The findings indicate that dietary restrictions at adult stage have higher impact on life span compared larval dietary restriction. However, restricted feeding in both larval and adult stages has a cumulative effect on life span. In general, dietary restriction which was created by reducing yeast levels from the optimum amount (100 g/l) reduces the mean life span. Additionally, stressing flies with 20 g/l and lower yeast levels leads to increase the mortality rate. Our results also indicate that inbreeding in isofemale lines can lead to dissimilar life spans because of their possibly line specific genetic background. To confirm the environmental iii stress we calculated the factor influencing the rate of mortality at all ages and found higher values of reduced yeast levels. Keywords: Adult diet restriction, larval diet restriction, Life span, starvation resistance, environmental stress, age-specific mortality rate.

Download: Click here