FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 1998, Cilt: 5 Sayı: 4, – , 01.08.1998

Öz

In this study, we aimed to evaluate the changes in blood pressure and heart rate in geriatric patients, whose response to the catecholamine release were insufficient as according stress factors, by applying anaesthesia with propofol-N20-fentanyi combination. Group I involved 11 cases(18-65 years) and Group II involved 13 cases(65-87years). 3 m/kg fentanyi, 0.25 mg/kg dehydrobenzperidoi (DHB), 1.5 mg/kg propofol and 0.1 mg/kg vecuronium were used for induction. Maintenance of the anaesthesia was provided with propofol infusion 3.5 mg/kg/h and 50% N20-02 inhalation. Systolic blood pressure(SBP), diastolic blood pressure(DBP), mean arterial pressure (MAP) and heart rates (HR) were measured before induction, after induction and 1, 3, 5, 10 and 30 minutes after intubation. The recovery periods of the cases were recorded. SBP, DBP and MAP values of Group I were found decreased a fter induction. These values were remained all through the anaesthesia in Group II. HR was found decreased significantly at l(fh and 3(fh minutes of anaesthesia in both groups (p<0.01). HR was found decreased in Group II when compared with Group I preinductionaity and after induction (p<0.05). The other values of BP and HR in both groups were not changed. Recovery periods of Group II were longer than Group I (p<0.01). We concluded that propofol-N20 anaesthesia caused more decrease in BP and HR in geriatric patients when compared with other adults, however this method may be accepted as an alternative technique because they didn't need any extra therapy for hypotension or bradycardia. Keywords: Geriatric anaesthesia, propofol, N20, fentanyi.

Anahtar Kelimeler

FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 1998, Cilt: 5 Sayı: 4, – , 01.08.1998

Öz

Bu çalışmada, stres faktörleriyle salgılanan katekolaminlere cevap verebilme yeteneği zayıflayan geriatrik hastalara, propofoi-fentanii N20 uygulanarak, kan basıncı ve kalp hızı değişikliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Grup I (11 olgu) 18-65 yaş arasında, Grup II (13 olgu) 65-87 yaş arasında yer alıyordu. Premedikasyon uygulanmayan olgulara indüksiyonda 3yg/kg fentanii, 0.25 mg/kg dehidrobenzperidoi(DHB), 1.5 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg vekuronyum bromür uygulandı. Anestezi idamesi 3.5 mg/kg/saat propofol infüzyonu ve %50 N20- 02 He sağlandı. Olguların sistoiik arter basıncı(SAB), diastolik arter basıncı(DAB), ortalama arter basıncı(OAB) ve kalp atım hızları(KAH), indüksiyondan önce (İÖ), indüksiyondan sonra (İS) ve entübasyondan sonraki (ES) 1,3,5,10 ve 30. dakikalarda ölçüldü. Operasyon bitiminde uyanma süreleri kaydedildi. SAB, DAB ve OAB Grup I'de sadece indüksiyondan sonraki ölçümde düşük bulundu, Grup H'de anestezi süresince düşük seyretti (p<0.01). KAH; her iki grupta 10. ve 30. dk.da azaldı (p<0.01). Gruplar karşılaştırıldığında; KAH, Grup Il'de Grup I'ye göre indüksiyondan önce ve hemen sonraki ölçümde düşük bulundu (p<0.05). KB ve KAH'nm diğer ölçümleri gruplar arasında farklılık göstermedi (p>0.05). Uyanma süresi, Grup Il'de Grup I'ye göre uzundu (p<0.01). Sonuç olarak, propofol 3.5 mg/kg He infüzyon uygulamasının geriatrik olgularda indüksiyon öncesine göre erişkinlerden daha fazla kan basıncı ve KAH azalmasına neden olduğu, ancak tedavi gerektirecek bir hipotansiyon ya da bradikardiye neden olmadığı için alternatif bir yön tem olarak kullanılabileceği kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Geriatrik anestezi, propofol, azot protoksit, fentanii.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
BölümMakaleler
Yazarlar

Dr. Gülcan ERK

Dr. Semra DEMİRBİLEK

Dr. Nermin GÖGÜŞ

Yayımlanma Tarihi1 Ağustos 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APAERK, D. G., DEMİRBİLEK, D. S., & GÖGÜŞ, D. N. (1998). FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 5(4).
AMAERK DG, DEMİRBİLEK DS, GÖGÜŞ DN. FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Ağustos 1998;5(4).
ChicagoERK, Dr. Gülcan, Dr. Semra DEMİRBİLEK, ve Dr. Nermin GÖGÜŞ. “FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5, sy. 4 (Ağustos 1998).
EndNoteERK DG, DEMİRBİLEK DS, GÖGÜŞ DN (01 Ağustos 1998) FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5 4
IEEED. G. ERK, D. S. DEMİRBİLEK, ve D. N. GÖGÜŞ, “FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 5, sy. 4, 1998.
ISNADERK, Dr. Gülcan vd. “FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 5/4 (Ağustos 1998).
JAMAERK DG, DEMİRBİLEK DS, GÖGÜŞ DN. FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1998;5.
MLAERK, Dr. Gülcan vd. “FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 5, sy. 4, 1998.
VancouverERK DG, DEMİRBİLEK DS, GÖGÜŞ DN. FARKLI YAŞ GRUBUNDAKİ HASTALARDA PROPOFOL-AZOT PROTOKSİT UYGULAMASININ KAN BASINCI VE KALP HIZI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1998;5(4).

Download or read online: Click here