Göknar özütlerinin MDA-MB-231 hücreleri üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkisi

Tez KünyeDurumu
Göknar özütlerinin MDA-MB-231 hücreleri üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkisi / The cytotoxic and apoptotic effects of fir extracts on MDA-MB-231 cells
Yazar:ZEYNEP TUNCEL
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI UĞURLU
Yer Bilgisi: Kastamonu Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Biyoloji = Biology
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
38 s.
Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanserdir. Moleküler biyoloji ve farmakolojideki gelişmeler, meme kanserinin daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, kanseri hedef alan ve daha akıllı terapötiklerin tasarımını mümkün kılmıştır. Ülkemiz için endemik bir tür olan Abies nordmanniana subsp. Bornmulleriana (Uludağ göknarı), Batı Karadeniz Bölgesinde, Kızılırmak ile Uludağ arasında bulunmaktadır. Birinci sınıf orman ağacı olup, 30-40 m boya sahiptir. Bu çalışmanın amacı göknarın biyolojik aktivitelerini değerlendirmektir. Göknar öz ve diri özütleri anti-kanser özellik açısından test edilmiştir. MTT hücre canlılığı testinde, öz ve diri özütlerinin MDA-MB-231 üçlü negative meme kanseri hücre hattına karşı konsantrasyon ve zamana bağlı olarak artan sitotoksik etkisi olduğu bulunmuştur. Göknar öz ve diri özütleri MDA-MB-231 hücrelerinde Bax/Bcl-2 apoptotik gen ifadelerini değiştirerek apoptozun uyarılmasını sağlamıştır. Bu bulgular, göknar özütlerinin yeni kanser önleyici ilaçların geliştirilmesinde potansiyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Breast cancer is the most common cancer among women. Advances in molecular biology and pharmacology have enabled a better understanding of breast cancer and providing the design of smater cancer-targeting therapeutics. Abies nordmanniana subsp. Bornmulleriana (Uludag fir) is located in the Western Black Sea Region, between Kizilirmak and Uludag. It is a first class forest tree and has 30-40 m height. The aim of this study is to evaluate the biological activities of fir extracts. Heartwood and sapwood extracts were tested for their anti-cancer properties. According to the MTT cell viability analysis, heartwood and sapwood extracts demonstrate cytotoxicity on triple-negative MDA_MB_231 breast cancer cells in a time and dose dependent manner. Both heartwood and sapwood extract treatments have increased Bax/Bcl-2 apoptotic gene expression ratio and stimulated apoptosis.

Download: Click here